FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone koji je trajao desetak sati. Na konferenciji za novinare nakon summita predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy priopćio je da su banke dobrovoljno pristale da otpišu polovicu svojih potraživanja te će grčki dug biti niži za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize. "Postigli smo cjeloviti dogovor", izjavio je Van Rompuy, te rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a. Čelnici eurozone postigli su dogovor i o jačanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilost (EFSF), koji će učinkom poluge biti povećan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone. Čelnici eurozone pozdravili su najavu talijanske Vlade da će donijeti cjelovit program ekonomskih reformi i mjere za fiskalnu konsolidaciju. Također su dogovorene i mjere kojima će se pojačati upravljanje eurozonom, za što će trebati i mijenjati Ugovor o EU-u. Dogovor o dokapitalizaciji banaka također je dio paketa koji bi trebao označiti obuzdavanje dužničke krize u eurozoni.

LONDON - Europski regulatori moraju voditi računa o tome da planirana dokapitalizacija banaka ne zakoči njihovo financiranje i kreditiranje realnog gospodarstva, upozorili su čelnici na ključnom summitu Europske unije. Čelnici država i vlada Europske unije postigli su dogovor o dokapitalizaciji banaka, a Europska agencija za banke (EBA) naknadno je objavila da će za to trebati 106 milijardi eura. Riječ je o prvoj procjeni i u EBA-i navode da će konačna brojka biti objavljena idući mjesec kada će banke objaviti konačne, pojedinačne procjene o potrebnoj dokapitalizaciji. Banke moraju do kraja godine obavijestiti regulatora u matičnoj zemlji kako planiraju provesti dokapitalizaciju do lipnja iduće godine. Čelnici su dogovorili i da banke moraju podići stopu adekvatnosti kapitala na devet posto i otpisati 50 posto nominalne vrijednosti grčkog duga. Dogovoreno je da članice EU-a po potrebi uspostave jamstvene mehanizme "kako bi se podupro pristup banaka financiranju po razumnim uvjetima". Privremeni jamstveni mehanizam, koji će pokrivati izloženost banaka dugu zaduženih zemalja eurozone, sastavni je dio programa dokapitalizacije 70 banaka koje je EBA podvrgnula provjeri otpornosti na krizu.

PARIZ - Dogovor postignut rano jutros na summitu u Bruxellesu spasio je euro od propasti, ustvrdio je francuski ministar financija Francois Baroin, poručivši ipak da daljnje mjere treba dogovoriti na summitu G20 idući tjedan kako bi se spriječila recesija u razvijenim gospodarstvima svijeta. Francuski ministar nadalje je istaknuo da je dogovor eurozone prvi korak na putu vraćanja povjerenja, ali da će čelnici zemalja skupine G20, kojim trenutno predsjedava Francuska, na summitu idući tjedan u Cannesu morati poduzeti daljnje mjere. "G20 mora poduzeti precizne i detaljne mjere za zemlje koje i dalje provode konsolidaciju proračuna kako bi nastavile s tim naporima, te konkretne mjere za one zemlje koje mogu poduprijeti globalnu aktivnost kako bi to učinile", kazao je. Europska kriza prijetnja je globalnom rastu i neće biti u potpunosti suzbijena sve dok svih 17 članica ne uravnoteži svoje proračune, kazao je nadalje Baroin. Osvrnuvši se također na dogovor o dokapitalizaciji europskih banka u iznosu 106 milijardi eura, Baroin je ustvrdio da će konkretno francuskim bankama trebati 8,8 milijardi eura dodatnog kapitala, istaknuvši pritom da ništa od toga neće biti financirano novcem poreznih obveznika.

ATENA - Grčki premijer George Papandreu obratit će se naciji putem televizije u 20 sati po lokalnom vremenu u četvrtak po povratku sa summita EU-a na kojem je postignut dogovor o smanjenju grčkog duga. Izjava iz Papandreouovog ureda kaže da će se premijer prvo sastati s predsjednikom Karolosom Papouliasom nakon čega će, prije obraćanja javnosti, biti održana sjednica vlade. "Nakon sjednice vlade premijer će kontaktirati političke čelnike. U 20 sati će se premijer obratiti naciji", stoji u izjavi. Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone koji počeo u srijedu navečer, a završio oko četiri sata u četvrtak ujutro. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je zadovoljstvo rezultatima desetosatnog sastanka čelnika država Europske unije koji su raspravljali o dužničkoj krizi na području eurozone. "Nitko ne može reći da je ovim sastankom kriza završena, ali su njegovi zaključci po mojoj ocjeni možda i premašili očekivanja", rekao je Pahor u četvrtak rano ujutro nakon završetka sastanka u Bruxellesu. Zaključci samita donose vrlo ambiciozan mehanizam za pomoć Grčkoj i jačanje bankarskog sektora u eurozoni, ali predlažu i usklađenije ekonomske politike u državama eurozone, te sugeriraju potrebu da se radi jačanja financijske discipline promijeni ugovor EU-a, rekao je Pahor. Pahor je izrazio žaljenje što je propuštena prilika da se strukturne reforme izvedu u vrijeme njegova mandata, osobito mirovinska reforma koja je u svibnju odbijena na referendumu.

SEUL - Južnokorejski gospodarski rast usporio je drugo tromjesečje zaredom zbog smanjenih ulaganja poduzeća. Južnokorejski je BDP u razdoblju od srpnja do kraja rujna porastao za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je uvećan za 0,9 posto. Kapitalna ulaganja usporila su budući da poduzeća i dalje brinu izgledi za rast s obzirom na strahovanja od usporavanja svjetskog gospodarstva. Analitičari upozoravaju da bi se trend usporavanja mogao nastaviti. Dodatni problem predstavlja usporavanje domaće potražnje u samoj Koreji, budući da kućanstva pritišće visoka razina duga.

BERLIN - Najveći njemački avioprijevoznik Lufthansa izvijestio je da je zabilježio pad neto dobiti u trećem tromjesečju, kojeg pripisuje neizvjesnosti u svjetskom gospodarstvu i visokim cijenama goriva. Lufthansa je priopćila da joj je neto dobit u razdoblju od srpnja do rujna iznosila 494 milijuna eura, u odnosu na 628 milijuna eura u istom razdoblju lani. Prihodi grupe porasli su u promatranom razdoblju 6,7 posto na 8,08 milijardi eura. Grupa Lufthansa obuhvaća Swiss International Airlines, Austrian Airlines, niskotarifni Germanwings i britanski BMI.

BERLIN - Njemački kemijski div Bayer objavio je da mu je neto dobit u trećem tromjesečju više nego udvostručena u usporedbi s godinom., te da je od srpnja do kraja rujna iznosila 642 milijuna eura, u odnosu na 285 milijuna eura zabilježenih u istom razdoblju lani. Prihodi su porasli za jedan posto, na 8,67 milijardi eura, zahvaljujući povećanoj prodaji na tržištima u nastajanju, navode u Bayeru. Jednokratni troškovi smanjili su se na 75 milijuna eura, sa 436 milijuna eura koliko su iznosili godinu ranije. Velik dio prošlogodišnjih troškova proizašao je iz rezervacija za pokrivanje troškova sudskog spora oko genetski modificirane riže.

LONDON - Cijene nafte u četvrtak su porasle na međunarodnim tržištima nakon što su europski čelnici postigli dogovor s privatnim vlasnicima grčkog duga o otpisu 50 posto njegove nominalne vrijednosti, čime su prigušene bojazni da bi se gospodarska slabost mogla proširiti i zauzdati potražnju za energijom. Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je 1,82 dolara, na 110,73 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 110,96 dolara. Na američkom tržištu porasla je 1,97 dolara, na 92,17 dolara, nakon što je nakratko dotaknula i 92,43 dolara. "Cijene nafte porasle su kao odgovor na odluke koje su donesene na summitu EU-a", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka. "Na tržištu je ojačala sklonost rizičnim ulaganjima, unatoč jučerašnjem razočaravajućem izvješću o zalihama", dodao je. Američka je vlada u srijedu objavila da su zalihe nafte u najvećem svjetskom potrošaču porasle za čak 4,74 milijuna barela, više nego što su očekivali analitičari. Iz SAD-a su stigle i povoljnije vijesti. Narudžbe trajnih dobara u rujnu u SAD-u bilježile su najveći rast u posljednjih šest mjeseci.

LONDON, FRANKFURT, PARIZ - Banke i osiguravajuće kuće podigle su u četvrtak europske burzovne indekse nakon što je dogovor o rješenju za europsku dužničku krizu djelovao na ulagače poput adrenalinske injekcije. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 2,64 posto na 5.700 bodova, frankfurtski DAX za 4,67 posto na 6.297 bodova, a pariški CAC za 5,52 posto na 3.344 boda. Lideri eurozone postigli su sporazum s privatnim bankama i osiguravateljima da prihvate gubitak od 50 posto na grčkim državnim obveznicama i time olakšaju teret grčkog duga u pokušaju da se zauzda dužnička kriza. „Postignut sporazum je nesumnjivo zasada prihvatljiv za tržište i političari su mu u osnovi dali ono što mu je bilo potrebno", kazao je Markus Huber iz njemačke tvrtke ETX Capital. Sporazum o dokapitalizaciji banaka pojačao je povjerenje u potporu financijskom sektoru. U takvim okolnostima glavni su dobitnici na tržištu bile banke i osiguravajuće kuće. Tako je Deutsche Bank dobio na vrijednosti čak 15,8 posto, Commerzbank 14,3 posto, a Barclays 10,9 posto. Dionice Unicredita poskupjele su 8,9 posto, one Intese Sanpaolo 8,8 posto, a španjolskog BBVA 8,5 posto. Španjolski burzovni indeks IBEX poskočio je 4,1 posto. Među osiguravateljima dobicima se isticao Allianz, u plusu 8,8 posto, i Aviva, koja je ojačala 7,3 posto.

TOKYO - Na azijskim se burzama cijene dionica jutros snažno porasle, dok se euro primaknuo razini od 1,40 dolara, što se zahvaljuje optimizmu ulagača nakon što su europski lideri dogovorili cjelovit plan za rješavanje dužničke krize. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 1,4 i 2,2 posto. I u Šangaju su cijene dionica porasle, oko 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku gotovo 2 posto. Bank of Japan dodatno je jutros olabavila monetarnu politiku. Ključna kamatna stopa ostaje, doduše, nepromijenjena u rasponu od nula do 0,1 posto, no središnja je banka povećala svoj program otkupa državnih obveznica, što bi trebalo povećati likvidnost na financijskim tržištima i tako spriječiti daljnje jačanje japanske valute.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući napretku u rješavanju europske dužničke krize i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija. Dow Jones indeks porastao je 162 boda ili 1,39 posto na 11.869 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,05 posto na 1.241 bod, a Nasdaq indeks 0,46 posto na 2.650 bodova. Premda do završetka trgovanja na Wall Streetu još nije bio poznat ishod summita Europske unije o planu za suzbijanje dužničke krize, vijesti o napretku u pregovorima između europskih lidera pozitivno su utjecale na tržište. Ulagače su ohrabrili i dobri poslovni rezultati kompanija. Prema podacima Reutersa, od 206 kompanija iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 72 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙