FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Europski povjerenik za gospodarsku politiku Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak da međunarodni revizori još uvijek procjenjuju moguće učinke novih proračunskih rezova koje je najavila grčka vlada. Rehn je također upozorio da mjere koje je vlada usvojila na hitnom sastanku u nedjelju, moraju odobriti i zastupnici, primjećujući također da su prijašnja ključna glasovanja u parlamentu često bila praćena velikim, ponekad i nasilnim prosvjedima. "Grčka je donijela važne odluke u proteklih nekoliko tjedana, uključujući i jučer", kazao je Rehn po dolasku na sastanak ministara financija eurozone u Luxembourgu, na kojem će se raspravljati o izgledima Grčke da osigura novu tranšu kredita od EU-a i MMF-a. "Naši timovi su u Ateni, misija se nastavlja kako bi se procijenio učnak usvojenih mjera", kazao je. "(Ali) važno je da Grčka ozakoni mjere koje je donijela vlada", rekao je. Aktivnosti grčkog gospodarstva smanjit će se iduće godine za 2,5 posto, pokazuje vladin nacrt proračuna za 2012., kojeg je vlada u ponedjeljak proslijedila parlamentu. U ovoj godini trebale bi se smanjiti 5,5 posto. Proračunski manjak Grčke dosegnut će ove godine 8,5 posto bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na dogovorenih 7,4 posto. Za sljedeću godinu grčka vlada sada prognozira smanjenje deficita na 6,8 posto BDP-a, umjesto na ranije najavljenih 6,5 posto.

BRUXELLES - Europska komisija u četvrtak će predložiti da se ubuduće pomoć iz strukturnih fondova EU-a uvjetuje fiskalnom disciplinom zemalja članica kako bi se i na taj način kaznilo zemlje koje krše dogovorena pravila, doznaje se u ponedjeljak iz izvora Komisije. Europska komisija u četvrtak će predstaviti prijedloge uredbi s načelima za temelje kohezijske politike, iz koje se financiraju potpore za siromašnije regije u EU-u. Za sedmogodišnje proračunsko razdoblje od 2014.-2020. Komisija je za kohezijsku politiku predložila 376 milijarda eura, što je više od trećine europskog proračuna. Na sredstva iz Kohezijskog i strukturnih fondova moći će računati i Hrvatska kao punopravna članica EU-a. U slučajevima kada Komisija pokrene postupak protiv neke članice zbog prevelikog proračunskog deficita, pomoć iz strukturnih fondova bila bi suspendirana, a u drugoj fazi, ako ta zemlja ne poduzme odgovarajuće mjere, može i trajno ostati bez tih sredstava. Donedavno se ta uvjetovanost spominjala samo u vezi s Kohezijskim fondom, a sada bi Komisija trebala predložiti da se primjenjuje za sve fondove. Po nekim navodima, to su od Europske komisije zatražile Njemačka i Francuska. Kroz kohezijsku politiku EU nastoji pomoći siromašnijim članicama i regijama kako bi mogle ravnopravno sudjelovati na zajedničkom tržištu. Kohezijska politika osmišljena je kako bi se smanjile društveno-ekomomske razlike između zemalja članica i postigla veća ujednačenost razvoja njezinih regija. Glavni instrumenti kohezijske politike su Kohezijski fond, Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond.

PRAG - Austrijska naftna i plinska grupa OMV razmatra mogućnost prodaje rafinerija i benzinskih postaja u nekim istočnoeuropskim zemljama, te u Italiji i upotrijebiti prihode za povećanje unosnijeg odjela za proizvodnju prirodnog plina, izvijestila je češka TV postaja CT 24. Skupina istočnoeuropskih zemalja obuhvaća Češku, Mađarsku, Slovačku, Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu, a OMV želi prodajom imovine do 2014. ostvariti prihod od oko milijardu eura, objavila je češka postaja. Informacija se temelji na OMV-ovoj novoj poslovnoj strategiji, u koju je postaja dobila uvid citirajući konkretno najavu glavnog izvršnog direktora OMV-a Gerharda Roissa. OMV-ov glasnogovornik nije izravno želio komentirati izvješće, ali je podsjetio na OMV-ov program prodaje imovine, najavljen prošlog mjeseca u Istanbulu. "Kao dio OMV-ove korporativne strategije i zbog vrlo izazovnog tržišnog okruženja, OMV je odlučio razmotriti mogućnosti optimizacije portfelja u segmentu rafinerijske obrade i marketinga", rekao je. "To je nužno kako bi rafinerije i markteing ostali važan dio OMV-ova budućeg poslovanja. Budući da nije donesena konačna odluka koja će imovina u segmentu rafinerija i marketinga biti prodana, nećemo komentirati glasine na tržištu", dodao je. Samo je vrijednost mreže benzinskih postaja u Češkoj procijenjena na četiri milijarde čeških kruna (217,1 milijun dolara), izvijestila je TV-postaja.

ŽENEVA - Tradicionalne tiskane novine iščeznut će u svijetu do 2040., a zamijenit će ih elektronička izdanja, ocijenio je Francis Gurry, generalni direktor Međunarodne organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), UN-ove agencije sa sjedištem u Ženevi. "Za nekoliko godina neće više biti tiskanih izdanja kakva danas poznajemo. To je evolucija, nije ni dobra ni loša... neke studije najavljuju da će novine iščeznuti do 2040., a u Sjedinjenim Državama do 2017.", rekao je Gurry za švicarski dnevnik La Tribune de Geneve. To je neizbježna evolucija jer već danas se u SAD-u prodaje više knjiga u elektroničkom obliku nego tiskanih na papiru. U gradovima je knjižara sve manje, rekao je Gurry. On je naglasio da će se pritom morati riješiti problem plaćanja novinara i zauzeo se za očuvanje "sustava autorskih prava kao mehanizma za plaćanje autora, jer bez toga oni neće moći živjeti".

LONDON - Euro je u ponedjeljak blago oslabio na međunarodnim tržištima, nadomak najnižoj razini u osam mjeseci prema dolaru i najnižoj u 10 godina prema jenu jer su intenzivirane zabrinutosti u vezi bankrota Grčke ojačale brige ulagača u vezi zdravlja bankovnog sektora eurozone. Euro je tijekom dana bio na gubitku prema dolaru od 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3357 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na najnižu razinu od sredine siječnja, od 1,3313 dolara. U rujnu je jedinstvena europska valuta oslabila sedam posto prema dolaru, što je njezin najveći mjesečni gubitak od studenoga 2010. U odnosu na jen euro je oslabio za 0,4 posto, na 102,73 jena, nedaleko najniže razine u deset godina od 101,95 jena, na koliko se spustio krajem rujna na trgovinskoj platformi EBS. Dolar je tijekom dana blago oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 76,85 jena, nakon što se ranije popeo na najvišu razinu u dva tjedna prema jenu, od 77,27 jena, i probio 55-dnevni pomični prosjek od 77,17 jena prvi put od skoka početkom kolovoza nakon intervencije na valutnim tržištima. U fokusu je tržišta današnji sastanak ministara financija eurozone u Bruxellesu na kojem će glavna tema biti Grčka a u planu su i rasprave o povećanju kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost. Grčka se našla u fokusu ulagača nakon što je objavila da neće ispuniti ciljani proračunski manjak, postavljen samo prije nekoliko mjeseci.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙