FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEČ - Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković i austrijski ministar poljoprivrede Nikolaus Berlakovich potpisali su u srijedu u Beču memorandum o suradnji dvaju ministarstava na području poljoprivrede, što su obojica u izjavi za novinare ocijenili novim korakom i temeljem za jačanje buduće suradnje. Potpisani memorandum austrijski ministar, inače gradišćanski Hrvat, Nikolaus Berlakovich ocijenio je kao novi temelj u intenziviranju buduće bilateralne suradnje na području poljoprivrede. "Memorandum je okvir za unaprjeđenje buduće suradnje, rekao bih i u EU gdje ćemo imati više prostora koristiti ona austrijska iskustva na području poljoprivrede što je Austrija već ostvarila. Željeli bismo koristiti i slijediti austrijska iskustva primjerice u ekološkom razvoju gdje se Austrija smatra liderom u regiji", rekao je Čobanković. Potpisani bilateralni memorandum obuhvatit će područja razmjene iskustava na temelju poticaja u poljoprivredi i obnovi sela kroz ruralni razvoj, stočarstvo, obnovljive izvore energije, modele interesnih udruženja, promidžbi autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, program ekološki prihvatljive poljoprivrede, seoski turizam, vinske ceste, vinarstvo, obrazovanje mladih poljoprivrednika, statistiku u poljoprivredi i upotrebu računalne tehnologije na seoskom gospodarstvu, itd.

BRUXELLES - Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi po potrebi, zajedno s kriznim fondom eurozone, kupovati španjolske ili talijanske državne obveznice i time pomoći jačanju povjerenja u te zemlje, poručio je u srijedu čelnik europskog odjela MMF-a. "Možda bi čak i MMF mogao ulagati zajedno s Europskim fondom za financijsku stabilnost (EFSF). Bili bismo zasigurno spremni igrati tu ulogu", kazao je Antonio Borges. "Svako ulaganje koje bismo poduzeli u Španjolskoj ili Italiji temeljilo bi se na uvjerenju da su te zemlje na dobrome putu - da su solventne i da poduzimaju sve potrebne mjere. S obzirom da EFSF sada ima mogućnost ulagati na sekundarnim tržištima, mogli bismo ulagati zajedno s njima i time poduprijeti tržišta dugova u Italiji i Španjolskoj dodatnim elementom vjerodostojnosti", poručio je. Iako je još uvijek riječ o hipotezi, naglasio je, takav potez mogao bi se povući u izvanrednim okolnostima. U prošlosti se to već radilo, podsjetio je Borges. "Samo nudimo takvu mogućnost", kazao je.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija predložila je u srijedu da se Irskoj odobri 35 milijuna eura iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji za pomoć otpuštenim radnicima irske građevinske industrije da se vrate na tržište rada, priopćeno je iz Bruxellesa. Taj novac irske su vlasti zatražile kroz tri aplikacije za gotovo šest tisuća radnika koji se nalaze u velikim teškoćama. Ukupno je u Irskoj preko devet tisuća radnika građevinskog sektora iz 3.340 uglavnom malih i srednjih poduzeća ostalo bez posla, ali 5.987 ima najveće teškoće reintegracije na tržište rada i za njih se traži pomoć iz globalizacijskog fonda. Građevinski sektor u Europi, posebno u Irskoj, suočava se s velikim teškoćama, a njegovi radnici s problemima u pronalaženju novih mogućnosti, kazao je povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Laszlo Andor. Prijedlog sada ide na izglasavanje Europskom parlamentu i Vijeću EU-a.

LJUBLJANA - Gospodarski rast u Sloveniji u trećem kvartalu ove godine je usporen, a skromne su i mogućnosti oporavka u srednjeročnom razdoblju, nova je ocjena ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade predstavljene u srijedu. "Kratkoročni indikatori gospodarske aktivnosti ukazuju na usporavanje na prijelazu u treći kvartal", rekao je na konferenciji za novinare direktor UMAR-a Boštjan Vasle, koji usporavanje i očekivanja o slabijem rastu u idućoj godini dovodi u vezi s usporenim rastom u eurozoni, ali i potrebom da Slovenija izvede financijsku konsolidaciju i smanji proračunske troškove, kao i stanjem u slovenskim bankama. Nakon što su agencije Moody's i Fitch nedavno za jednu razinu snizile kreditni rejting za Sloveniju, ali i za sedam slovenskih banaka, to će se već odražava u povećanju kamatnih stopa za servisiranje kreditnih obveza, a kreditna aktivnost banaka prema stanovništvu i poduzećima ionako je u zadnje vrijeme niska, naveli su u UMAR-u. UMAR je nedavno procjenu rasta slovenskog BDP-a u ovoj godini snizio na 1,5 posto. Vasle je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV kazao da fiskalnu konsolidaciju države ne treba provesti samo mjerama rezanja troškova javnog sektora i smanjivanjem plaća zaposlenih, nego i prodajom dijela imovine u državnom portfelju.

HELSINKI - Finski nuklearni konzorcij Fennovoima objavio je u srijedu da će u Pyhajokiju na sjeveru Finske izgraditi nuklearni reaktor, što je prva najava gradnje takvog nuklearnog postrojenja nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi od 11. ožujka ove godine. Projekt gradnje reaktora, za koji se procjenjuje da će stajati od četiri do šest milijardi eura, trebao bi opskrbljivati energijom dioničare Fennovoima, uključujući proizvođača čelika Outokumpu, lanac trgovina Kesko i lokalne podružnice švedskog proizvođača čelika Bolidena. Finska podružnica njemačke energetske tvrtke E.ON također ima udio u Fennovoimi i to od 34 posto. Izvršni direktor konzorcija očekuje da će gradnja reaktora započeti u 2012. "U siječnju ćemo dobiti ponude proizvođača opreme. Nakon što ih proučimo i odaberemo dobavljača, možemo vladi podnijeti zahtjev za dobivanje građevinske dozvole", rekao je na novinskoj konferenciji izvršni direktor Fennovoime Tapio Saarenpaa. Finski najviši upravni sud odbacio je 21. rujna žalbe na Fennovoimin projekt gradnje nuklearnog reaktora, omogućivši konzorciju da bira između lokacije u Pyhajokiju i u one Simou, obje na sjeveru Finske. Aktivisti za zaštitu okoliša najavili su da će se žaliti Europskoj uniji.

LONDON - Euro se u srijedu stabilizirao na međunarodnim tržištima nakon što je obećanje političara da će ojačati europski bankovni sektor smanjilo pritiske prodaje, no pritišće ga izostanak konkretnih pojedinosti za rješenje dužničke krize i strah od grčkog bankrota. Eurom se tako trgovalo po 1,3315 dolara, na gubitku od 0,2 posto tijekom dana. Ranije se nakratko spustio na 1,3260 dolara, najnižu razinu u današnjoj trgovini. Jen je prema euru ojačao 0,5 posto, pa se europskom jedinstvenom valutom trgovalo po 102,02 jena. Dolar je također bio na gubitku prema jenu, iako neznatnom, kliznuvši na 76,77 jena. Švicarski franak oslabio je pak zbog spekulacija da bi švicarska središnja banka mogla utvrdili novi minimalni tečaj eura prema franku kako bi dodatno obuzdala jačanje svoje valute. Franak je tako oslabio 0,2 posto prema euru i 0,5 posto prema dolaru.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙