FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu je pozvao čelnike zemalja EU-a da godinu dana prije planiranog roka uvedu trajni mehanizam za spašavanje zemalja članica i zatražio da se uvedu rigorozniji standardi o visini kapitala za banke. Barroso je u Europskom parlamentu skicirao glavne crte plana koji obuhvaća niz mjera, od ranijeg uvođenja trajnog Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) do odlučnih poteza vezano za Grčku. Pozvao je čelnike zemalja EU-a da podupru njegov plan u pet točaka na summitu u Bruxellesu 23. listopada. Ustvrdio je da je potreban u potpunosti koordiniran pristup kako bi se ojačale europske banke, temeljen na strožim procjenama njihova zdravlja, tako što bi im se privremeno naložilo držanje većih udjela kapitala visoke kvalitete. Dok banke ne povećaju razinu rezervnog kapitala prema novim standardima, ne bi im smjela biti dopuštena isplata dividendi ni bonusa. Ako ne uspiju pribaviti kapital na tržištu, bankama bi u pomoć trebale priskočiti matične države. Ako ni to nije izvedivo, banke bi pomoć mogle dobiti iz privremenog kriznog fonda eurozone Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), kazao je. Zatražio je da se trajni fond za eurozonu ESM uspostavi već sredinom 2012.

BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu prijedlog reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (CAP) od siječnja 2014., koja ima za cilj povećanje konkurentnosti, održivosti i stabilnosti poljoprivrede u EU. "Potrebna je redefinicija CAP-a", rekao je povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos, predstavljajući europskim zastupnicima prijedloge za reformu sustava poljoprivrednih subvencija od 2014. Među glavnim mjerama povezivanje je dijela potpora s nekoliko jednostavnih poljoprivrednih ekoloških praksi kao što su povećanje raznolikosti uzgajanih kultura, očuvanje stalnih pašnjaka ili rezervoara biološke raznolikosti i elemenata krajolika na najmanje sedam posto obradivih površina. Reforma ima za cilj "održivu proizvodnju" dok se poljoprivrednike do sada poticalo na "neobuzdanu proizvodnju". Druga važna mjera je ograničavanje subvencija, koje će se postupno smanjivati. Ciolos se zauzeo za pravedniji CAP uvođenjem sustava jedinstvenog plaćanja po hektaru. To ipak ne znači da će se smanjiti razlike među državama članicama u pogledu subvencija - Francuska je i dalje prvi korisnik i izgubit će relativno malo, dok će države istočne Europe i dalje primati subvencije po hektaru znatno manje od europskog prosjeka.

BRUXELLES - Europska komisija optužila je u srijedu Chiquitu i Pacific Fruit za nezakonito dogovaranje cijena banana na grčkom, talijanskom i portugalskom tržištu. Komisija je stoga odredila Pacific Fruitu novčanu kaznu u visini 8,9 milijuna eura. Chiquita ju je izbjegla jer je obavijestila Bruxelles o nedopuštenoj praksi. Dva poduzeća optužena su da su dogovarala cijene banana na grčkom, talijanskom i portugalskom tržištu u razdoblju od srpnja 2004. do travnja 2005. Time su izravno štetili potrošačima u navedenim zemljama, stoji u priopćenju Bruxellesa. Ukupni prihodi od prodaje banana na tim tržištima u navedenom razdoblju procijenjeni su na 525 milijuna eura.

LONDON - Cijene nafte nastavile su u srijedu rasti na međunarodnim tržištima poduprte neočekivano dobrim gospodarskim podacima iz eurozone i slabijim dolarom, ali su rast donekle prikočile izmjene IEA-inih prognoza o potražnji. Cijena barela sirove nafte za isporuke u studenom porasla je na londonskom tržištu za 1,13 dolara na 111,86 dolara. Na američkom tržištu cijena barela poskupila je u srijedu 50 centa, na 86,31 dolara. U utorak u vrijeme zatvaranja burzi barelom se trgovalo po 85,81 dolar. Cijeni sirove nafte pomogao je i slabi dolar, u minusu prema euru jedan posto. Slabiji dolar podupire potražnju jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta. Značajniji rast tržišta nafte zakočila je izmjena prognoze Međunarodne agencije za energiju IEA o potrošnji nafte u ovoj i idućoj godini. U IEA-i sada očekuju sporiji rast potražnje na svjetskoj razini slijedom usporavanja gospodarskog oporavka.

TOKIO - Tvrtka Sony povukla je s tržišta 1,6 milijuna Bravia LCD televizora koji se u svijetu prodaju od 2007., nakon što je uprava dobila informacije o tomu da jedan neispravni dio aparata može dovesti do njegova zapaljenja, javlja agencija STA. Uprava Sonyja s tržišta je u rujnu povukla Bravia LCD televizore, pošto je jedan gledatelj zamijetio manju vatru i dim na aparatu, izvijestila je glasnogovornica tvrtke sa sjedištem u Tokiju. Od 2008. u Japanu je prijavljeno jedanaest sličnih slučajeva, stoji u priopćenju tvrtke, te se dodaje da nema informacija ni o kakvim ozljedama korisnika. Pretpostavlja se da se neispravan dio nalazi u području sustava pozadinskog svjetla. Iz drugih dijelova svijeta reklamacija nije bilo, no korisnici ove vrste televizora pozvani su da svoje televizore odnesu na sigurnosni pregled kod ovlaštenih zastupnika.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙