FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/STRASBOURG - Europski parlament je u srijedu u Strasbourgu izglasao paket od šest zakona koji bi trebao omogućiti lakše kažnjavanje članica eurozone koje krše dogovorena ograničenja u proračunskom deficitu i javnom dugu. Riječ je o reformi pakta o stabilnosti eura, koji se pokazao nedostatnim u borbi protiv krize, jer ga se većina zemalja članica nije pridržavala zbog toga što nisu bile predviđene kaznene mjere. Postignut je kompromis, tako da će se u preventivnoj fazi odlučivati običnom kvalificiranom većinom, a u korektivnoj fazi, kada se država članica ne odazove na upozorenje, odlučivat će se tzv. obrnutom kvalificiranom većinom, što znači da se ne bi glasovalo za uvođenje sankcije, nego za neuvođenje, to jest oni koji su protiv morali bi prikupiti dovoljnu većinu. U tom bi slučaju zemlje članice pred parlamentom morale javno obrazlagati zašto su protiv sankcija. Komisija će ubuduće moći predložiti korektivne mjere i kazniti države koje ne poštuju utvrđena pravila da proračunski deficiti ne smije prelaziti 3 posto BDP-a, a javni dug ne smije prijeći 60 posto BDP-a. Zemlje koje budu upozorene na kršenja pravila morat će deponirati na blokirani račun iznos od 0,2 posto BDP-a, a u slučaju da se ne odazovu na upozorenje ostat će trajno bez toga iznosa.

PARIZ - Francuska vlada predstavila je u srijedu štedni proračun za iduću godinu, najavljujući rekordnu razinu javnog duga u ovoj godini i upozorivši da bi dužnička "turbulencija" u eurozoni mogla ugroziti ionako skroman rast. Ukupni, akumulirani dug bit će veći nego što se očekivalo, uglavnom zbog doprinosa u europski krizni fond za spašavanje zemalja poput Grčke, Portugala i Irske. Tako bi ove godine trebao dosegnuti rekordnih 85,5 posto BDP-a i skočiti na 87,4 posto u 2012. U 2013. dug će iznositi 87,3 posto BDP-a, da bi 2014. pao na 86,2 posto, a u 2015. na 84,1 posto BDP-a. To znači da će ostati znatno viši od ciljane gornje granice EU-a od 60 posto BDP-a. Proračunski manjak dosegnut će ove godine 5,7 posto BDP-a, da bi iduće pao na 4,5 posto, a zatim na gornju dopuštenu vrijednost u Europskoj uniji od 3,0 posto BDP-a u 2013. i na 2,0 posto u 2014. Vlada se također prvi put obvezala da će smanjiti manjak na 1,0 posto BDP-a u 2015., kako bi uvela reda u javne financije. Prognoza rasta u ovoj i idućoj godini već je revidirana naniže, na 1,75 posto. Državni statistički ured objavio je u srijedu da je francusko gospodarstvo stagniralo u drugom tromjesečju.

BRUXELLES - Izaslanstvo inspektora triju međunarodnih kreditora Grčke u četvrtak u Ateni nastavlja s radom, kazao je u danas glasnogovornik Europske komisije. Također je najavio novi sastanak ministara financija u listopadu kako bi se razmotrilo stanje grčkih financija i isplata nove tranše pomoći. "Mogu potvrditi da će se eurogrupa dodatno sastati čim prije moguće, još u listopadu, kako bi se razgovaralo o situaciji u Grčkoj i razmotrila isplata nove tranše pomoći", istaknuo je. Izaslanstvo inspektora međunarodnih kreditora Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda prekinulo je posjet Ateni sredinom mjeseca, nakon što Grčka nije ispunila dogovorene fiskalne ciljeve u sklopu međunarodnog paketa pomoći.

HELSINKI - Finski parlament je u srijedu potvrdio proširenje ovlasti privremenoga kriznog mehanizma za stabilizaciju eura (EFSF) koji treba pomoći zemljama u novčanim poteškoćama. Izglasavanje je bilo očekivano pošto proeuropska koalicija premijera Jyrkja Katainena, koja je obećala potvrditi promjene, ima većinu u parlamentu. Paleta instrumenata EFSF-a, fonda pokrenutog 2010. radi pomoći zemljama u financijskim poteškoćama, proširena je 21. srpnja, ali promjene moraju ratificirati parlamenti 17 država članica eurozone. EFSF raspolaže kapacitetom zajmova od 440 milijardi eura. Iako je Finska potvrdila promjene EFSF-a, njezino parlament je naglasio da neće jamčiti buduće zajmove Grčkoj bez dodatnih jamstava.

ZAGREB - U novom izvješću Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije, koje je objavljeno danas, navodi se kako su vladine reforme poboljšale gospodarske prilike za žene, ali se žene i dalje suočavaju s preprekama u zakonskim i podzakonskim propisima na putu do potpunog sudjelovanja u gospodarstvu. Tijekom pripreme izvješća uočeno je da unatoč tome što je 36 zemalja smanjilo zakonske razlike između muškaraca i žena, 103 od ukupno 141 zemlje, koliko ih je obuhvaćeno istraživanjem i dalje u zakonskim propisima nameće razlike na temelju rodne pripadnosti u najmanje jednom ključnom pokazatelju u izvješću. U svjetskim razmjerima žene predstavljaju 49,6 posto stanovništva, ali tek 40,8 posto radne snage u formalnom sektoru. Razlike između muškaraca i žena pred zakonom mogle bi biti objašnjenje za taj raskorak. Izvješće pokazuje da zemlje s većim zakonskim razlikama između muškaraca i žena u prosjeku imaju manju zastupljenost žena u formalnoj radnoj snazi. U prosjeku su u zemljama visokog dohotka razlike manje nego u zemljama srednjeg i niskog dohotka. Najveći broj zakonskih razlika između muškaraca i žena vidljiv je na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, a za njima slijede južna Azija i Afrika.

LONDON - Euro je srijedu na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru, zahvaljujući opreznom optimizmu ulagača da će Grčka dobiti novu tranšu pomoći i time zasad izbjeći bankrot. Nakon što je dosegnuo 1,3690 dolara, eurom se trgovalo po 1,3608 dolara. U odnosu na jen stabilizirao se na 104,43 jena. Dolar je također oslabio i prema jenu, za 0,6 posto, na 76,33 jena, te se i dalje drži blizu rekordno niske razine od 75,941 jena, na koju se spustio u kolovozu na platformi za elektronsko trgovanje EBS. "Svi su fokusirani na Grčku i planove jačanja EFSF-a (privremenoga kriznog mehanizma za stabilizaciju eura). To je razlog podijeljenosti Europe, što ne može biti dobro. Tržišta su na oprezu po pitanju agresivnije potražnje za rizičnijim ulaganjima jer nam slijedi sutrašnje glasovanje o EFSF-u u njemačkom parlamentu za koje su očekivanja pozitivna, a čini se da će Grčka dobiti novu tranšu pomoći", kazao je Derek Halpenny, čelnik europskog odjela valutne analize u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙