FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija raspravljala je u utorak o oporezivanju financijskih transakcija i vjerojatno će uskoro objaviti odgovarajuće prijedloge. Čini se da je EU spreman jednostrano uvesti porez na financijske transakcije, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman, dodajući da bi predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso mogao predstaviti nacrt prijedloga u govoru u Europskom parlamentu. "Cilj je iznuditi doprinos od financijskog sektora, koji zahvaljujući izuzeću od obveze plaćanja PDV-a uživa fiskalne povlastice. To znači da godišnje u Europi uštedi 18 milijardi eura", kazao je izvor za AFP. Bude li prijedlog usvojen, što se neće dogoditi prije 2014., porez bi mogao osigurati godišnje prihode u rasponu od 30 milijardi do 50 milijardi eura. Pola tog iznosa slijevalo bi se u proračun EU-a, pola u proračune zemalja-članica. Predložena stopa bila bi minimalna, a zemljama-članicama omogućilo bi se oporezivanje po višim stopama. Porez bi obuhvatio široki raspon transakcija, pri čemu se u najnovijim prijedlozima spominje oporezivanje kupoprodaje dionica i obveznica po stopi od 0,1 posto, dok bi se trgovina financijskim izvedenicama oporezivala po stopi od 0,01 posto. Jedna anketa pokazala je nedavno da više od 60 posto Europljana podupire uvođenje takvog poreza.

ATENA - Iako su nezadovoljni Grci pojačali prosvjede protiv mjera štednje, očekuje se da će grčki parlament u utorak prihvatiti nepopularan porez na imovinu i privoljeti međunarodne inspektore natrag u Atenu kako bi odobrili nastavak davanja pomoći ključne za Grčku. Glasovanje je važan prvi ispit sposobnosti Grčke da provede novi val mjera štednje kako bi uvjerila MMF i EU da zaslužuje 8 milijardi eura zajma, potrebnih za isplatu plaća i izbjegne stečaj. "Odluka od 21. srpnja za nas je poput Biblije", rekao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos ističući svoju predanost ispunjavanju ciljeva novog sporazuma o pomoći dogovorenoj ovoga ljeta. Nakon što je Venizelos razgovarao s dužnosnicima ovoga vikenda na sastanku MMF-a u Washingtonu, izvori bliski "trojki", MMF-u, EU-u i Europskoj središnjoj banci, rekli su da će se tim inspektora vratiti u srijedu u Atenu i nastaviti provjeravati grčke fiskalne dokumente kako bi odobrili novu tranšu pomoći.

BERLIN - Grčka će ispuniti svoje obveze prema međunarodnim zajmodavcima, obećao je u utorak grčki premijer Georgij Papandreu čelnicima njemačke industrije, pozivajući europske partnere da pomognu u rješavanju dužničke krize. Izrazio je razumijevanje za nesklonost poreznih obveznika drugih zemalja Unije da pomognu izvlačiti njegovu zemlju iz krize, ali je naglasio da to nije ulaganje u pogreške iz prošlosti, već u uspjeh u budućnosti. "Eurozona danas mora poduzeti hrabre korake u smjeru fiskalne integracije kako bi se stabilizirala monetarna unija. Nemojmo dozvoliti da pobijede oni koji su se kladili na propast eura", rekao je. Grčki premijer sastat će se večeras s njemačkom kancelarkom kako bi razgovarali o dužničkoj krizi u eurozoni. Njemačka kancelarka Angela Merkel podvrgnuta je pritisku birača i pojedinaca iz vladajuće koalicije desnog centra da bude oštra prema Grčkoj prije glasovanja u četvrtak u njemačkom parlamentu o proširenju europskog kriznog fonda.

MILANO - Italija i Španjolska uspjele su prikupiti svjež novac na aukcijama održanim u utorak, ali uz više troškove zaduživanja. Italija ima drugi najviši dug u eurozoni mjereno udjelom u BDP-u, nakon Grčke, a u utorak je uspjela prikupiti 14,5 milijardi eura aukcijama kratkoročnih dužničkih papira uz višu cijenu zaduživanja. Ministarstvo je prodalo trezorske zapise s rokom dospijeća od šest mjeseci u vrijednosti osam milijardi eura, ali uz kamatnu stopu od 3,07 posto. Na prošloj sličnoj aukciji kamata je iznosila 2,14 posto. Prodano je i 3,5 milijardi eura obveznica bez kupona, koje dospijevaju na naplatu 2013., uz prinos od 4,51 posto, naprema 3,41 posto koliko je iznosio na posljednjoj takvoj aukciji. Prodajom trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca prikupilo se pak tri milijardi eura uz prinos od 1,8 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego prošli put. U utorak je i Španjolska održala dvije aukcije kratkoročnih dužničkih papira i također je bila prisiljena platiti višu cijenu za prikupljene ukupno 3,2 milijarde eura.

LONDON - Euro se u utorak stabilizirao prema dolaru na međunarodnim tržištima, no raspoloženje ostaje krhko nakon što je španjolska ministrica gospodarstva prigušila očekivanja radikalnih mjera kojima bi se spriječilo pogoršanje dužničke krize. Euro tijekom dana nije zabilježio promjene prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3540 dolara. Jedinstvena europska valuta stajala je ujedno 103,52 jena, što je blizu najniže razine u 10 godina prema japanskoj valuti od 101,9 jena, na koju se spustio u ponedjeljak. Dolarom se trgovalo po 76,4 jena, također nedaleko rekordno niskih 75,94 jena. Analitičari ukazuju na tvrdokorne sumnje glede sposobnosti europskih političara da izrade plan za brzo prevladavanju dužničke krize. Stoga ocjenjuju da će euro ostati ranjiv na sve vijesti ili izjave koje prigušuju kolebljivi optimizam. Očekuje se također da će euro pritiskati očekivanja mogućeg sniženja ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙