FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: skok cijena na Wall Streetu nije ohrabrio azijske ulagače

Autor: neba
TOKYO, 5. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama cijene dionica jutros nisu osjetnije porasle, unatoč jučerašnjem snažnom skoku na Wall Streetu, jer ulagači nisu sigurni da će europski političari spriječiti prerastanje dužničke u bankarsku krizu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 2, a u Singapuru 0,3 posto.

U Australiji su, pak, cijene dionica skočile 1,7 posto, a ojačala su i ostala azijska tržišta, osim u Kini i Hong Kongu, gdje se danas zbog blagdana ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,3 posto, nakon što je jučer potonuo na najnižu razinu u dvije godine.

Na azijskim je tržištima trgovanje danas počelo rastom cijena dionica jer su jučer burzovni indeksi na Wall Streetu skočili između 1,4 i 3 posto, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će središnja banka uvesti nove poticajne gospodarske mjere ako to bude potrebno.

Na ulagače je pozitivno utjecala i vijest da ministri financija eurozone rade na planu za spašavanje banaka, kao i podrška Francuske i Belgije financijskoj grupi Dexia.

No, početni uspon burzovnih indeksa ubrzo je splasnuo jer konkretnih pomaka nema ni u SAD-u, ni u Europi.

„Azijska tržišta testiraju koliko je Bernanke odlučan. Tržište želi konkretne poticajne mjere i pomalo gubi povjerenje u ono što Bernanke može ponuditi“, kaže Jonathan Barratt, direktor u tvrtki Commodity Broking Services.

Ulagači nisu uvjereni ni u to da će europski političari uskoro riješiti dužničku krizu.

„Oni neprestano rade na problemu, a trebali bi konačno poduzeti konkretne akcije kako bi uvjerili tržište da je rješenje krize blizu“, kaže Barratt.

Osim nedostatka konkretnih rješenja, ulagače je obeshrabrila i odluka agencije Moody's o smanjenju rejtinga talijanskih obveznica za tri stupnja, s Aa2 na A2, zbog povećanog rizika daljnjeg financiranja prezaduženih članica eurozone.

Zbog toga je na valutnim tržištima tečaj eura jutros pao na 1,3300 dolara, nakon što je jučer navečer dosegnuo 1,3360 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura dosegnula je 101,90 jena, nakon što je jučer zaronila na najnižu razinu u 10 godina od 100,77 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 76,60 jena.

Nakon što je jučer potonula za 1,9 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku za toliko porasla, dosegnuvši 77,55 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙