FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze blago ojačale, euro oslabio

Autor: neba
TOKYO, 28. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, dok je euro oslabio, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije dok iz Europe ne stignu nove vijesti o rješavanju dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,3 i 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu oslabili su, pak, 0,3 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto.

Vijesti o povećanju fonda za financijsku stabilnost, otpisu dijela grčkog duga, dokapitalizaciji europskih banaka, smanjenju ključnih kamata ECB-a i druge vijesti u vezi dužničke krize već su, kažu analitičari, ugrađene u cijene dionica.

„Ulagači pitaju je li se situacija u Europi poboljšala? Trenutačno u to ne možemo biti sigurni, pa dok na tržištu ne bude više povjerenja, vjerojatno neće biti ni snažnije kupnje dionica“, kaže Hiroichi Nishi, direktor u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Niz je prijedloga kako riješiti dužničku krizu u eurozoni, no i dalje je puno neizvjesnosti i prepreka do konačnog rješenja.

Planovi o povećanju fonda za financijsku stabilnost nailaze na žestoko protivljenje oporbe u Njemačkoj, dok Financial Times piše da postoji rascjep među članicama eurozone po pitanju uvjeta koje Grčka mora ispuniti kako bi dobila daljnju pomoć.

Zbog toga je na valutnim tržištima euro izgubio zamah. Nakon što je jučer dosegnuo 1,3665 dolara, jutros se tečaj europske valute kreće oko 1,3575 dolara.

I dok vijesti o naporima u rješavanju dužničke krize potiču europsku valutu, negativno na nju utječu špekulacije o mogućem smanjenju ključnih kamata Europske središnje banke.

Zbog toga je jutros euro oslabio i prema japanskoj valuti. Njegova je cijena pala za 0,4 posto, na 103,80 jena. I dolar je za toliko oslabio prema jenu, pa mu je tečaj pao na 76,45 jena.

Jen jača jer veliki japanski izvoznici prodaju dolare, zarađene u svijetu, i kupuju jene, što je uobičajeni repatrijacijski proces na kraju tromjesečja.

Nakon što je jučer skočila za više od 4 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za 1 dolar, na 83,40 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙