FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: strah od bankrota Grčke ruši indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 4. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, najavljujući novo klizanje najvažnijih indeksa na Wall Streetu nakon što su jučer dosegnuli najniže razine u zadnjih 13 mjeseci, jer rastu strahovanja da bi Grčka uskoro mogla proglasiti bankrot.

Dow Jones terminski indeks oko 14,30 sati bio je na gubitku 115 bodova, a tehnološki Nasdaq 19,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u minusu 11,9 bodova, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Američki burzovni indeksi oštro su pali u zadnja dva trgovinska dana, tako da je S&P 500 indeks na samom rubu medvjeđeg teritorija, dok investitori strahuju da će dužnička kriza u eurozoni potaknuti klizanje američkog gospodarstva u još jednu recesiju.

Dodatni pesimizam ulio je na tržište Goldman Sachs, procijenivši da bi razvijena gospodarstva u svijetu iduće godine mogla ostvariti stopu rasta od 1,3 posto, nasuprot ranije procjenjivanih 2,1 posto. Ocjenuje i da će eurozona u ovom tromjesečju utonuti u blagu recesiju.

„Glavni pokretač promjene naših stajališta jest eskalacija problema s financiranjem banaka u eurozoni, zajedno sa sve većim rezanjem proračunskih manjkova u brojnim europskim državama“, naveli su ekonomisti Goldman Sachsa u svojoj procjeni.

Najviše su na udaru prodaja dionice banaka. Tako je STOXX Europe 600 indeks banaka .SX7P potonuo danas 4 posto, pri čemu je najveća gubitnica dionica francusko-belgije banke Dexia, s gubitkom od 14 posto zbog svoje izloženosti grčkoj krizi.

Očekuje se da će zbog istog razloga i na Wall Streetu u najvećem fokusu investitora biti dionice banaka.

U međuvremenu, europski ministri financija razmatrali su mogućnost da banke preuzmu veći teret gubitka zbog otpisa loših zajmova Grčkoj, a odgodili su i vitalnu isplatu financije pomoći Ateni sve do sredine studenoga.

„Gospodarstvo dugotrajno usporava, i sve dok ne bude rješenja u vezi Grčke, ta će situacija nastaviti pritiskati tržište. Sve bi se to moglo pretvoriti u ispunjenje proročanstva o recesiji“, kaže Robert Pavlick, strarteg pri Banyan Partnersu u New Yorku.

Za nove smjernice, investitori čekaju objavu podatka o tvorničkim narudžbama u SAD-u u kolovozu, te govor predsjednika Feda Bena Bernankea pred zajedničkim odborom za gospodarstvo u Kongresu o gospodarskim izgledima SAD-a.

Na europskim su burzama cijene dionica zbog grčke dužničke krize i danas oštro pale. Trenutno je londonski Ftse na gubitku 3,52 posto, na 4.896 bodova, frankfurtski DAX 4,13 posto, na 5.154 bodova, a pariški CAC 3,27 posto, na 2.831 bodU.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙