FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oštar pad

Autor: scvi
NEW YORK, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Američki su terminski indeksi u dubokom minusu uoči početka današnjeg trgovanja na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da bi smanjenje rejtinga francuskim bankama i nedostatak rješenja za grčke financijske probleme mogli produbiti dužničku krizu.

Dow Jones terminski indeks bio je u 14,00 sati u minusu 160, a Nasdaq terminski indeks 38 bodova.

S&P terminski indeks pao je, pak, 20 bodova i ispod je fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na europskim su burzama danas pod snažnim pritiskom dionice francuskih banaka BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, jer bi im agencija Moody's mogla smanjiti rejting zbog njihove izloženosti dugovima perifernih članica eurozone.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je i neuspješnog sastanka ministara financija skupine G7 najvećih svjetskih gospodarstava prošloga vikenda. Ministri nisu dogovorili nikakve nove prijedloge za poticanje gospodarskog rasta ili rješenje dužničke krize.

Grčka je u nedjelju najavila novi porez na nekretnine kako bi djelomice pokrpala proračunsku rupu, čime je napravila korak naprijed prema novoj pomoći međunarodnih financijskih institucija.

Međutim, sve je više glasina, pa i političkih poziva na kontrolirani stečaj te članice eurozone, što negativno utječe na financijska tržišta širom svijeta.

Zbog toga bi se danas mogao nastaviti pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su u petak potonule više od 2,5 posto.

A europske su burze od samog početka današnjeg trgovanja u dubokom minusu. U 14,00 sati londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su na gubitku između 2,7 i 5,0 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙