FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Grčka kriza potiče daljnje prodaje dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 3. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu uslijed novih loših vijesti iz Grčke.

Dow Jones terminski indeks oko 13,30 sati bio je na gubitku 15 bodova, a tehnološki Nasdaq 11,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u minusu 2,8 bodova, te neznatno ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Najnoviji fiskalni podaci govore da grčka vlada ne štedi dovoljno. Tako će proračunski manjak ove godine dosegnuti 8,5 posto BDP-a, što je više od ciljanih 7,6 posto. Iduće godine manjak će biti smanjen na 6,8 posto, dok je dogovorena ciljana razina s međunarodnim kreditorima bila 6,5 posto BDP-a.

Tržišni sudionici se pribojavaju da ostale zemlje članice eurozone, suočene s otporom javnosti, možda neće više biti spremne popuniti taj financijski jaz. To, pak, jača izglede da će vlasnici grčkih državnih obveznica, uglavnom financijske institucije, morati preuzeti veći teret restrukturiranja njezina duga nego što je dogovoreno ranije.

Danas je zamjenik grčkog ministra financija Pantelis Oikonomou izjavio da je Grčka uspjela uvjeriti predstavnike 'međunarodne trojke' – koju čine Europska Unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka, kako je nesposobnost ispunjavanja zadanih proračunskih ciljeva posljedica dublje od očekivanja recesije.

Iz eurozone ima još loših vijesti – pad aktivnosti u industrijskom sektoru u rujnu je ubrzao, pri čemu su nove narudžbe pale po najvećoj stopi od lipnja 2009. godine. Naime, indeks PMI eurozone pao je s kolovoških 50,7 na 48,5 bodova te se po prvi puta od srpnja 2009. godine spustio ispod 50 bodova.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava ISM indeksa aktivnosti u američkoj industriji u rujnu, te podaci o potrošnji u građevinarstvu u kolovozu.

Na europskim su burzama cijene dionica zbog grčke dužničke krize danas oštro pale. Trenutno je londonski Ftse na gubitku 1,5 posto, na 5.050 bodova, frankfurtski DAX 2,54 posto, na 5.302 boda, a pariški CAC 2,42 posto, na 2.909 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙