FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su nastavili redati oštre gubitke, predvođene bankovnim sektorom, zbog zabrinutosti da su Sjedinjene Države možda na putu prema novoj recesiji, uz nepopustljive brige u vezi dužničke krize u eurozoni.

Londonski Ftse indeks pao je za 2,35 posto, na 5.167 bodova, frankfurtski DAX za 3,8 posto, na 5.326 bodova, a pariški CAC za 3,5 posto, na 3.037 bodova. Gubitci na europskom tržištu dodatno su produbljeni zbog slabog obujma trgovanja jer danas burze u SAD-u ne rade zbog praznika.

Najveći gubitnik bio je europski bankovni sektor, s prosječnim padom cijena dionica od 5,5 posto.

Bankovne dionice dodatno je pogodila vijest da je Američka savezna agencija za financiranje stanogradnje podigla tužbe protiv nekoliko banaka zbog prodaje problematičnih hipotekarnih vrijednosnica.

Royal Bank of Scotland Group, protiv koje su podignute tužbe, bila je najveći pojedinačni gubitnik, s oštrim padom cijena dionica od čak 10 posto. Njemački konkurent Deutsche Bank, također na meti američkih tužbi, zabilježio je također oštar pad cijene dionica, od devet posto, zbog čega je bio najveći uteg frankfurtskom indeksu DAX-u.

Lošem ozračju pridonose i zabrinutosti u vezi gospodarskog rasta u Europi. Pritom je na tržištima posebno loše odjeknula vijest o porazu stranke njemačke kancelarke Angele Merkel na regionalnim izborima u nedjelju u saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija, potpirivši strah u vezi s političkim jedinstvom u Europi u vrijeme dok se pokušava suzbiti dužnička kriza.

"To baš nije dobar početak tjedna. Puno se toga događa u vezi banaka, poglavito u svjetlu niskih stopa rasta i činjenice da se situacija u eurozoni ne poboljšava", kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewin Dolphinu.

Rudarski sektor, čija je izvedba uvelike ovisna o gospodarskom rastu, također se našao među najvećim utezima za europske burzovne indekse, prosječan pad cijena dionica od 2,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,86 posto, završivši trgovanje na 8.784 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙