FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena nafte na gotovo 113 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 15. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte europskim dionicama, no njihov rast je bio ograničen budući da tržište očekuje niz podataka iz Sjedinjenih Američkih Država vezanih uz napredak gospodarskog oporavka.

Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u listopadu porasla je za 65 centi na 113, 05 dolara. Za isporuke u studenome bila je u plusu 57 centi i iznosila 110,22 dolara. Na američkom tržištu barel sirove nafte poskupio je 50 centi i iznosio 88,41 dolara.

Tržište nafte dobiva potporu od europskih dionica, koje su u četvrtak ojačale temeljem znakova da europski političari poduzimaju korake u suzbijanju dužničke krize.

Analitičari upozoravaju da će rast cijena sirove nafte biti prilično ograničen sve dok ne jenja utjecaj dužničke krize u eurozoni. "Sama nafta u stvari nema nikakav utjecaj", kaže Michael Hewson, analitičar iz tvrtke CMC Markets.

"Cijena nafte u osnovi odražava kretanja na tržištima kapitala, ali se nalazi blizu gornje granice nedavnog raspona tako da će trebati nešto izvanredno da ju gurne iznad te razine“.

"Čak ni slabiji dolar nije tako značajan faktor podrške", rekao je Eugen Weinberg, analitičar iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Tržište će u nekom trenutku morati doći do zaključka da su izgledi rasta koji su uračunati u cijene u Londonu nerealni i da sastanak američke središnje banke Fed koji će se održati sljedećeg tjedna vjerojatno rezultirati novom rundom kvantitativnog ublažavanja u obliku izravnih kupovina obveznica“.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je u srijedu da se svjetsko gospodarstvo ponovo našlo u opasnoj zoni i da Europa, Japan i Sjedinjene Američke Države trebaju donijeti teške odluke kako ne bi povukle za sobom cijeli svijet.

Trgovci naftom očekuju tijekom dana objavu niza podataka iz SAD-a, uključujući podatke o potrošačkim cijenama u kolovozu, te tjedne podatke o nezaposlenosti. Gotovo su zanemarli tjedno izvješće o zalihama koje je u srijedu objavio Američki institut za naftu (API) a pokazalo je najveći tjedni pad zaliha sirove nafte u ovoj godini, za 6,7 milijuna barela. Time su kliznule na najnižu razinu od veljače.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 107,91 dolara, što znači da je bila 51 cent niža u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙