FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u američke poticaje podigle cijene nafte na londonskom tržištu

Autor: mpuk
LONDON, 6. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte približila se utorak na londonskom tržištu razini od 111 dolara nakon što su očekivanja američkih gospodarskih poticaja nadjačala strah od recesije i dužničke krize u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu za isporuke u listopada porasla je za 85 centi na 110,93 dolara. Na tržištu u SAD-u iznosila je 84,70 dolara nakon što je u petak pri zatvaranju trgovine dosegnula 86,45 dolara. U ponedjeljak su američka tržišta bila zatvorena zbog Dana rada.

Cijene sirove nafte porasle su nakratko na oba tržišta nakon što je švicarska središnja banka utvrdila minimalni valutni tečaj franka prema euru na razini od 1,2 franka za euro. Nakon toga cijene nafte ponovno su se spustile na ranije razine. Objava SNB-a ujedno je snizila cijenu zlata za dva posto.

"Potporu cijenama pružaju nade u dodatni gospodarski poticaj", rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz frankfurtskog Commerzbanka. "Ali prisutni su i veliki rizici koji pritišću cijene. Gospodarstvo usporava i nije jasno čime će SAD financirati još jedan paket poticaja".

Mnoštvo gospodarskih podataka tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ukazuje na oštro usporavanje globalnog gospodarskog rasta, što je povećalo rizik od recesije s "dvostrukim dnom".

Singapurski ministar financija Tharman Shanmugaratnam, ujedno čelnik utjecajnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je u utorak da je vjerojatna nova recesija budući da usporavaju i američko i europsko gospodarstvo.

Ekonomska aktivnost usporava diljem svijeta, pokazuju podaci. Tako je jedan visoki kineski dužnosnik u utorak kazao da bi gospodarski rast Kine mogao pasti ispod devet posto u 2012.

Američka je zaposlenost stagnirala u kolovozu, podvrgavajući snažnijem pritisku predsjednika Baracka Obamu i Fed da stimuliraju najvećeg svjetskog potrošača energije.

Neki ulagači tako očekuju od Federalnih rezervi treću rundu kupovine obveznica. U ponedjeljak je Obama predstavio prijedloge potrošnje na infrastrukturu i produljenje nižih poreza na dohodak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,42 dolara, što znači da je bila 1,95 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙