FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad razine od 115 dolara u očekivanju vijesti iz makrogospodarstva

Autor: mpuk
LONDON, 8. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte stabilizirala se u četvrtak na londonskom tržištu iznad razine od 115 dolara u očekivanju najnovijih ocjena stanja čelnika Feda i ECB-a o stanju u gospodarstvima SAD-a i eurozone, a dodatno su kočnica bili najnoviji tjedni podaci o zalihama u najvećem svjetskom potrošaču SAD-u.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 19 centa na 115,61 dolara. Dan ranije dosegnula je najvišu razinu od početka kolovoza od 116,50 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je ostala gotovo nepromijenjena i iznosila je 89,37 dolara za barel.

Analitičari su kazali da je fokus na makroekonomskim vijestima i njihovim implikacijama za potražnju za gorivom, uz skromnu podršku koju pruža mogućnost dodatnih poremećaja u proizvodnji nafte i plina u SAD-u zbog vremenskih neprilika.

"Cijene nafte diktiraju makrofinancijska kretanja, koja mjestimično prekidaju lokalni faktori", rekao je David Hufton iz tvrtke PVM Oil Associates u Londonu.

"Ben Bernanke govorit će danas poslijepodne, a predsjednik Barack Obama večeras, dok se tropske oluje u Meksičkom zaljevu kreću brzo i snažno“.

Pad cijena nafte u četvrtak u skladu je s oprezom na drugim tržištima jer se očekuje da će Europska središnja banka prekinuti ciklus podizanja kamatnih stopa kako bi pomogla zemljama eurozone u borbi protiv krize. Slabost američkog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača nafte, bit će u fokusu krajem dana.

Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke govorit će prvi, a slijedit će ga američki predsjednik Barack Obama, koji bi trebao predstaviti plan za poticanje stvaranja novih radnih mjesta, s implikacijama na potrošnju energije, a možda i na potražnju za gorivom.

Neki analitičari također su kazali da bi ovotjedna odluka švicarske središnje banke o ograničavanju rasta švicarske valute mogla potaknuti investitore, koji se brzo povlače iz tradicionalnih sigurnih utočišta, na ulaganje u tržište nafte.

Američka vlada objavit će tijekom dana podatke o zalihama sirove nafte, dan kasnije nego inače zbog Dana rada na početku tjedna. Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom predviđaju rast zaliha sirove nafte nakon poremećaja povezanog s tropskom olujom koja je zatvorila rafinerijske kapacitete.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 111,33 dolara, što znači da je bila 3,01 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙