FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivani pad američkih zaliha i slabiji dolar podigli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 7. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijena nafte porasla je u srijedu na londonskom tržištu iznad razine od 113 dolara za barel, poduprta očekivanjima da će američke zalihe sirove nafte pasti nakon što je oluja prekinula proizvodnju u Meksičkom zaljevu a poticaj im je davao i optimizam vezan za novi paket podrške američkom gospodarstvu.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 28 centi na 113,17 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 71 cent i iznosila 86,73 dolara.

"Čini se da se cijene nafte uspijevaju zadržati na visokoj razini unatoč nevjerojatno lošim ekonomskim podacima. Glavni su im oslonci nemiri na Bliskom istoku, uragani i slabost dolara", tumači Christopher Bellew iz tvrtke Jefferies Bache.

"Zbog tropske oluje Lee do jučer je bila zatvorena proizvodnja gotovo 850.000 barela dnevno ili preko 60 posto američke proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu“, podsjećaju analitičari Commerzbanka. "To bi se trebalo odraziti na pad zaliha sirove nafte u SAD-u“.

Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom procijenili su da su se zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu smanjile za 1,9 milijuna barela.

Takva su očekivanja poduprla cijene nafte, kao i jučerašnja odluka švicarske narodne banke o fiksiranju tečaja franka za euro. Smatra se da bi nafta mogla dobiti dodatnu potporu od ovog poteza jer se smanjuje broj raspoloživih sigurnih utočišta za kapital.

Analitičari i trgovci također očekuju da će američki predsjednik Barack Obama najaviti nove poticajne mjere za američko gospodarstvo. Očekuje se da će Obama u četvrtak predstaviti 300 milijardi dolara vrijedan paket poticaja za stvaranje novih radnih mjesta, izvijestio je CNN, pozivajući se na izvore iz Demokratske stranke.

Dodatnu potporu tržištima nafte pružio je i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć imatelja drugih valuta, pa potiče potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 108,32 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙