FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost zbog dužničke krize pritisnula cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima uslijed produbljivanja zabrinutosti oko dužničke krize u Europi i usporavanja globalnog rasta.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je nakratko čak 2,35 dolara na 110,42 dolara, ali se zatim oporavila na oko 111,40 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u minusu 2,24 dolara i iznosila 85,00 dolara, a zatim se popela natrag na oko 86,20 dolara.

Zabrinutost da Grčka neće moći vraćati svoje dugove porasla je nakon što su ministri financija Grupe sedam (G7) najvećih industrijskih gospodarstva obećali koordinirani odgovor na globalno usporavanje, ali nisu ponudili nikakve konkretne korake potpore.

Eskaliranje averzije prema riziku pomoglo je gurnuti dolar uvis naprema košarici valuta, dok je tržište dionica u Aziji i u Europi oslabilo.

"Zabrinutost u vezi s budućnošću eurozone i znatno sporijim rastom podvrgnula je cijene roba ogromnom pritisku", rekao je Christophe Barret iz Credit Agricolea u Londonu.

David Wech iz konzultantske tvrtke JBC Energy tumači pak da je unatoč značajnim dugovima SAD-a dolar ojačao kao sigurno utočište nakon što se slika u Europi pogoršala.

Nafta se često kreće obrnuto od dolara budući da su cijene roba izražane u američkoj valuti, čije jačanje stoga slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta i potkopava potražnju.

"Drugi krug financijskih previranja i recesija s dvostrukim dnom sada se čine bližim nego ikada u protekle tri godine", rekao je Wech. "Podaci o relativno slaboj potražnji u Kini i nedostatak značajnog utjecaja uragana na naftnu industriju, kao i ponovna proizvodnja u Libiji dodatno pritišću cijene".

Strah od grčkog neplaćanja dugova je ojačao nakon što su visoki političari koalicije desnog centra njemačke kancelarke Angele Merkel počeli otvoreno o tome govoriti.

Grčka je u nedjelju uvela novi porez na nekretnine kako bi zakrpala ovogodišnju proračunsku rupu, te kako bi osigurala novu tranšu kredita.

Ulagači su također pratili objavu podataka koji su pokazali da je kineska potražnja u kolovozu pala na najnižu razinu u ovoj godini, nakon što su održavanja i nesreće smanjili proizvodnju rafinerija.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 110,40 dolara, što znači da je bila 1,75 dolara niža nego dana ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙