FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pod pritiskom, visoka nezaposlenost i nepovjerenje ulagača guše potražnju

Autor: mkuz
LONDON, 30. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima, pritisnute obnovljenim strahovanjima za gospodarski rast, a analitičari ukazuju na slabu potražnju zbog visoke nezaposlenosti i nepovjerenja ulagača.

Barel sirove nafte za isporuke u studenom u Londonu je tako pojeftinio 80 centi, spustivši se na 103,15 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena pala 97 centi, na 81,17 dolara.

Analitičari smatraju da čimbenici koji trenutno pritišću cijene sirove nafte vjerojatno neće tako skoro pasti u drugi plan.

"Potražnja je vrlo slaba u Atlantskom bazenu, cijene su visoke, nezaposlenost je velika i treba nam veće povjerenje i promjena na području zaposlenosti kako bi se potaknuo oporavak", tumači Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Potražnja za naftom u Sjedinjenim Državama zabilježila je u srpnju najveći pad u zadnje dvije godine, objavila je u četvrtak američka vlada.

Znakovi slabosti drugog po veličini svjetskog gospodarstva, onog kineskog, također izaziva nervozu kod ulagača. Aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru pale su u rujnu treći mjesec zaredom, što nesumnjivo zajedno sa sumnjom u sposobnost Europljana da riješe svoje dužničke probleme pojačava pritisak na rizičniju imovinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak pala 1,23 dolara u odnosu na prethodni dan, na 103,11 dolara.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙