FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljene bojazni za gospodarski rast pritisnule europske dionice

Autor: mpuk
LONDON, 30. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u petak i na dobrom su putu da zabilježe najveći tromjesečni gubitak od propasti banke Lehman Bros prije tri godine nakon što su najnoviji ekonomski pokazatelji potpirili pesimizam u vezi sa svjetskim gospodarskim rastom.

Londonski indeks Ftse oslabio je za 1,6 posto na 5.116 bodova, frankfurtski Dax za 2,6 posto na 5.492 boda, a pariški Cac za 2,3 posto na 2.957 bodova.

Optimizam nakon ratifikacije proširenih ovlasti europskog kriznog fonda u njemačkom parlamentu izblijedio je u petak u usporedbi s najnovijim gospodarskim pokazateljima iz Kine i Njemačke. Tako je istraživanje banke HSBC pokazalo pad industrijske proizvodnje u Kini drugi mjesec zaredom.

"Iako kineske brojke ne ukazuju na nagli pad kativnosti jer je rast i dalje već od devet posto, definitivno utječu na kompanije s distribucijskim mrežama u Kini, poput proizvođača luksuzne robe i automobila, koji su proteklih godina imali najveće koristi od azijske gospodarske ekspanzije", ističe jedan trgovac.

U takvim su okolnostima oslabile dionice automobilskog sektora, pa su dionice BMW-a pale za 7,3 posto, Renaulta za 5,0 posto, Daimlera za 4,7 posto, a Volkswagena za 4,4 posto.

Gubitnik je bio i sektor luksuznih roba, uz pad vrijednosti francuskog LVMH-a, Burberryja i Richemonta u rasponu od 4,5 do 6,6 posto.

Ulagače je zabrinuo i izazvao podatak o padu prometa u njemačkoj maloprodaji u kolovozu za čak 2,9 posto, što je njegov najoštriji pad u u više od četiri godine.

"Njemačka maloprodaja bila je razočaravajuća, tako da stvari upućuju na buduće daljnje usporavanje gospodarskog rasta. Povrh toga, tu su i dužnički problemi“, rekao je Valentin Marinov iz tvrtke Citi.

Tako su među značajnijim gubitnicima ponovno bile i banke, posebno one izložene u zaduženoj Grčkoj. Societe Generale oslabio je 7,7 posto, Deutsche Bank 6,7 a Commerzbank 3,1 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu gotovo bez promjena, na 8.700 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙