FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali jer su se ulagači ponovno vratili rizičnijoj imovini, gurnuvši u drugi plan vijesti o padu povjerenja ulagača u Njemačkoj i sniženju kreditnog rejtinga Italiji.

Londonski Ftse indeks ojačao je 1,32 posto, na 5.329 bodova, frankfurtski DAX indeks za 2,08 posto, na 5.528 bodova, a pariški CAC za 1,14 posto, na 2.973 boda.

"Rizična imovina oporavila se od niskih razina kod otvaranja", tumači jedan neimenovani trgovac.

Na tržištu ipak upozoravaju kako brige u vezi dužničke krize u eurozoni ne jenjaju i da dobitci nisu rezultat zaokreta u raspoloženju.

Ulagače je danas uzdrmala vijest o sniženju kreditnog rejtinga Italije, a i dalje ih uvelike brine hoće li Grčka moći dovoljno smanjiti proračunski manjak i time steći uvjete za isplatu nove tranše kako bi izbjegla bankrot.

Francuske banke bile su najveći gubinici, predvođene Societe Generaleom i BNP Paribasom, čije su dionice oslabjele za tri odnosno 3,1 posto. Riječ je o bankama koje su izvori naveli među kompanijama s kojima je Bank of China obustavila trgovinu zbog dužničkih problema u regiji.

Na dobitku su pak bile dionice tvrtki s područja energetike, predvođene njemačkim divovima E.oN i RWE, sa skokom cijena dionica od 3,5 i 4,0 posto, kojima je na ruku išla presuda jednog njemačkog suda.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se još dionica Nokije, ojačavši 1,5 posto zbog glasina da bi Google mogao pristupiti finskom tehnološkom divu s potencijalnom ponudom.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je pak 1,6 posto, na 8.721 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙