FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumorne gospodarske prognoze oštro snizile europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su zabilježili znatnije gubitke, predvođeni rudarskim dionicama, jer su ulagači okrenuli leđa rizičnijoj imovini nakon sumornih prognozi američke središnje banke i slabim podacima iz gospodarstva Kine i Njemačke.

Londonski Ftse indeks potonuo je za 4,55 posto, na 5.048 bodova, frankfurtski DAX za 4,32 posto, na 5.198 bodova i pariški CAC za 5,22 posto, na 2.782 boda.

Rudarske dionice pretrpjele su najveće gubitke jer su ulagači, zabrinuti zbog potražnje ua kovinama u otežanom gospodarskom okruženju, krenuli u njihovu rasprodaju. Prosječan pad cijena dionica u tom sektoru iznosio je 6,2 posto, a u stopu je slijedio pad cijena glavnih baznih metala koji je bio u rasponu od 3,4 do 4,9 posto.

Iz Kine su stigli loši podaci koji svjedoče o padu proizvodnih aktivnosti u rujnu treći mjesec zaredom. Drugo najveće svjetsko gospodarstvo, poznatije kao tvornica za čitav svijet, posebno je osjetljivo na pad potražnje iz Sjedinjenih Država i Europe, njezinih izvoznih tržišta. Europski indeks PMI također je razočaravajuć, s obzirom na pad aktivnosti u uslužnom i proizvodnom sektoru eurozone.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicima našao se niz dionica, uključujući proizvođača luksuznih roba LVMH, s padom cijena od 6,5 posto, a slijede rudarski divovi Rio Tinto i BHP Billiton, s padom cijena dionica od 8,4 odnosno 6,4 posto. Pridružio im se i zrakoplovni koncern EADS, u sastavu kojeg je Airbus, s padom cijene dionica od 7,6 posto.

Gubitaka nisu bile pošteđene ni dionice banaka, poglavito francuskih. Tako je dionica Credit Agricolea oslabjela 6,4 posto, Societe Generalea 6,8 posto, a BNP Paribasa za 4,3 posto.

"Osim političke neizvjesnosti, svjedoci smo izrazitijeg usporavanja na makrogospodarskom planu i to je razlog većih pritisaka na tržišta", kazao je Klaus Wiener, glavni ekonomist u Generali Investmentsu.

"Kina je bila jedna od regija gdje je rast i dalje prilično snažan. Ne bi bilo dobro za globalne dionice kada bismo sada tamo vidjeli neki problem", dodao je.

Lošem raspoloženju pridonijela je i vijest iz američke središnje banke koja je najavila prodaju kratkoročnih obveznica kako bi u istom iznosu kupila dugoročne obveznice. To je najnoviji bančin potez u cilju pokretanja posustalog rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 2,07 posto, završivši trgovanje na 8.560 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙