FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka ponovno potopila europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON, 23. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u petak nakon što je obećanje vodećih svjetskih gospodarstava da će zaštititi financijski sustav od posljedica europske dužničke krize palo u drugi plan nakon što je Deutsche Bank upozorio da bi gubici europskih banaka na grčkim obveznicama mogli biti veći no što je dogovoreno.

U takvim je okolnostima londonski Ftse indeks oslabio 1,7 posto na 4.958 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 2,8 posto, na 5.017 bodova. Pariški CAC bio je u minusu 2,7 posto i iznosio 2.707 bodova.

Grupa 20 vodećih gospodarstava sastala se u Washingtonu i objavila da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi poboljšala povjerenje na tržištima, dok će eurozona tražiti načine kako da poboljša zajmodavne kapacitete europskog kriznog fonda.

"To su uobičajene otrcane fraze. Ini nemaju politički kapital da učine ono što trebaju učiniti, a to je spas južne Europe i dokapitalizacija svih banaka. Mislim da je to potpuna besmislica“, kazao je Andrew Lim, analitičar iz banke Espirito Santo.

Tržišta su se stoga nakon kratkotrajnog uzleta usredotočila na procjenu Deutsche Banka da bi gubici europskih banaka na grčkim državnim obveznicama mogli biti veći no što je dogovoreno u srpnju. Gubici bi mogli iznositi 25 posto ili čak više, procijenili su u Deutsche Banku. U srpnju dogovoreno je da privatni sektor preuzme na svoja leđa gubitke u iznosu 21 posto.

U takvim okolnostima najveći gubitnici bile su banke, ponajprije one izložene grčkim obveznicama. Tako su Commerzbank i Deutsche Bank zabilježile minus od 7,8 i 11,1 posto, dok su dionice francuskog Credit Agricolea oslabile 4,8 posto.

Na gubitku su bili i sektori povezani s gospodarskim rastom, poput rudarskog i automobilskog. Pritom su automobilske kompanije BMW, Daimler i Volkswagen bile na dvoznamenkastom postotnom gubitku, u rasponu od 10 do 12 posto.

Veliki je gubitnik bio i rudarski sektor, koji je pogodio i pad cijena bakra za gotovo 5 posto. Dionice Antofagaste pale su tako 6,0 posto, a Anglo Americana za 2,4 posto.

Tokijska je burza danas bila zatvorena zbog praznika.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙