FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oštar pad azijskih burzi, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, zbog razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada, dok je tečaj eura prema dolaru potonuo na najnižu razinu u tri tjedna zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 2 posto, a više od 2 posto potonule su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji.

I u Šangaju su oštro pale, oko 1,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku više od 2 posto.

U petak objavljen podatak da je broj zaposlenih u SAD-u u kolovozu ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, dok se očekivao rast za barem 75.000, izazvao je pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto.

Zbog toga su i na azijskim tržištima zavladala strahovanja od nove recesije u američkom gospodarstvu. Ulagači se plaše i širenja dužničke krize u eurozoni.

„Zabrinutost zbog prezaduženosti pojedinih članica eurozone ponovno je izbila na površinu, dok su slabi podaci s američkog tržišta rada ojačali strahovanja od slabljenja američkog, pa i cijelog globalnog gospodarstva. U takvoj atmosferi ulagači nisu skloni riziku i većoj aktivnosti“, kaže Mitsuhige Akino, portfelj menadžer u Ichiyoshi Investment Managementu.

Premda se na Wall Streetu zbog blagdana danas ne radi, terminski S&P 500 indeks u minusu je 0,6 posto, nakon pada u petak za 2,5 posto, što također loše djeluje na raspoloženje azijskih ulagača.

Kako bi slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava mogla izazvati pad potražnje za naftom, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku pala 0,7 posto, na 85,85 dolara po barelu.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, a ulažu u sigurna utočišta, pa posljednjih dana ponovno raste cijena zlata. Nakon skoka za više od 3 posto u petak, jutros se cijena zlata stabilizirala oko 1.880 dolara po unci.

Na valutnim je tržištima, pak, euro pod pritiskom jer se ulagači plaše produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Jutros je tečaj eura pao s više od 1,42 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,4165 dolara. U jednom trenutku zaronio je na samo 1,4138 dolara, najnižu razinu od 11. kolovoza.

Nakon što je prošloga tjedna prema 'švicarcu' potonuo oko 5 posto, na 1,1105 franaka, jutros je tečaj eura blago ojačao, na 1,1160 franaka.

Prema franku je ojačao i dolar, pa je njegova cijena porasla s 0,7812 franaka, koliko je iznosila u petak, na 0,7880 franaka. U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj dolara stabilno se kreće oko 76,70 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙