FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro oslabio

Autor: scvi
TOKIO, 1. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros osjetno porasle, zahvaljujući nadi u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu i rastu indeksa na Wall Streetu četiri dana zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 1,2 posto, a više od 1 posto skočile su i cijene dionica u Hong Kongu.

Burzovni indeksi u Australiji i Južnoj Koreji ojačali su između 0,2 i 0,4 posto, dok u Singapuru i Šangaju balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku oko 1,3 posto, nakon što je u kolovozu potonuo 9 posto.

Nada u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu potaknula je jučer rast cijena dionica na Wall Streetu četvrti dan zaredom, što je ohrabrilo i azijske ulagače.

SAD je, naime, najveće izvozno tržište azijskih kompanija, pa je poticanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva ključno i za brojna azijska.

Jutros je objavljen niz podataka koji ukazuju na usporavanje industrijske aktivnosti u nekim od najvećih azijskih gospodarstava upravo zbog slabljenja izvoza. U Kini, pak, aktivnosti i dalje rastu, ali zahvaljujući jačanju domaće potražnje.

Kineski PMI indeks upravljanja nabavom porastao je u kolovozu na 50,9 bodova, nakon što je u srpnju pao 50,7 bodova, najnižu razinu u 28 mjeseci.

„Jačanje kineske industrijske aktivnosti malo je ohrabrilo tržišta, no najvažniji ovotjedni podaci iz SAD-a, posebice o zaposlenosti, tek će biti objavljeni“, kaže Yutaka Shiraki, strateg u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Nada u nove poticajne gospodarske mjere potiče i cijene nafte. Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku porasla je jutros daljnjih 30-ak centi, probivši se iznad razine od 89 dolara po barelu.

Na valutnim je, pak, tržištima euro i dalje pod pritiskom jer nema nikakvih naznaka kako dužnosnici eurozone kane spriječiti širenje dužničke krize. Zbog toga je cijena eura pala s jučerašnjih 1,4430 na 1,4360 dolara.

U odnosu, pak, na švicarsku valutu, tečaj eura pao je s jučerašnjih 1,1780 na 1,1555 franaka.

Jačanje franka posljedica je izjave švicarskog ministra gospodarstva Johanna Schneidera-Ammanna kako će Švicarska još neko vrijeme morati živjeti s jakim frankom. To je ublažilo strahovanja ulagača od novih intervencija švicarskih vlasti u cilju sprječavanja jačanja franka.

Zbog toga je i dolar oslabio prema 'švicarcu', pa mu je cijena pala s jučerašnjih 0,8160 na 0,8040 franaka. U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj dolara ojačao je sa 76,55 na 76,75 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙