FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, 'švicarac' jača

Autor: scvi
TOKIO, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagači nisu sigurni da će se višednevni rast nastaviti i nakon današnje objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Australiji.

Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji oslabili su oko 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 1 posto, nakon što je od početka tjedna osvojio oko 5 posto.

Niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva, a najveću pozoronost ulagača privlače vijesti s tržišta rada. Bez oporavka tog tržišta teško je za očekivati jačanje potrošnje, koja čini oko 70 posto gospodarske aktivnosti u SAD-u.

Stoga su ulagači oprezni uoči današnjeg izvješća o zaposlenosti, koje će pokazati u kakvoj je formi najveće svjetsko gospodarstvo. Očekuje se rast broja zaposlenih, no manji nego prethodnih mjeseci.

Na tržištima vlada nervoza, pa su jučer na Wall Streetu, nakon četiri dana snažnog rasta, cijene dionica pale više od 1 posto, što je i azijske ulagače natjeralo na oprez.

Zbog toga se povlače iz rizičnijih investicija i ponovno ulažu u tzv. 'sigurna utočišta'. Nakon oštrog pada početkom tjedna, cijena zlata posljednjih dana raste, pa se stabilizirala oko 1.825 dolara po unci.

Na valutnim tržištima, pak, ponovno jača 'švicarac'. Tečaj eura zaronio je jutros na 1,1305 franaka, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,1555 franaka.

I dolar je oslabio prema 'švicarcu', pa mu je cijena pala s jučerašnjih 0,8040 na 0,7935 franaka. U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj dolara stabilno se kreće oko 76,80 jena.

Cijena eura pala je, pak, prema američkoj valuti s jučerašnjih 1,4360 na 1,4250 dolara jer su loši makroekonomski podaci i slaba potražnja na jučerašnjoj aukciji španjolskih obveznica oživjeli strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni.

Nakon višednevnog rasta, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila je jutros za 20-ak centi, na 88,70 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙