FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ĐAKOVO - Nešto više od stotinu bivših radnika nekadašnje Đakovštine, danas tvrtke u stečaju, ispred ulaza u pogon osječke tvrtke Žito koja je kupila većinu imovine Đakovštine, počelo je danas novi val prosvjeda nakon dvomjesečne stanke. Kako je izjavila Sanja Katić, glasnogovornica Koordinacije za zaštitu radničkih i vlasničkih prava bivših radnika Đakovštine u stečaju, bivši radnici kontinuirano će prosvjedovati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi vezani za isplatu otpremnina u cijelosti i vlasničkih udjela radnika u propaloj tvrtki. Dosad je, naime, radnicima tijekom stečaja isplaćeno 35 posto radničkih potraživanja čime bivši radnici nisu zadovoljni, a rješenje za namirenje svojih potraživanja očekuje od Vlade pozivajući se na to da je država bila vlasnik trećine propale tvrtke. Upravo su državi, Vladi i premijerki Jadranki Kosor, bile namijenjene brojne poruke na transparentima s današnjeg prosvjeda. Od 450 radnika, nas 350 je dobilo otkaz, a ovih dana većina nas ostaje i bez jedinog preostalog primanja nakon otkaza – naknade sa Zavoda za zapošljavanje, pa je zadnji tren da nešto poduzmemo na rješavanju našeg problema, poručila je Katić. Iako su predstavnici bivših radnika Đakovštine pozvani na sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem u srijedu, u 14 sati, u Zagrebu, svoju odluku da danas stupe u prosvjede nisu mijenjali.

ZAGREB - Zapovjedni brod američke 6. flote servisirat će se u hrvatskome brodogradilištu, objavili su u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski ministar obrane Davor Božinović i zapovjednik Savezničkog zapovjednštva združenih snaga Napulj i zapovjednik Mornaričkih snaga SAD-a za Europu i Afriku, admiral Samuel J. Locklear. Ugovor vrijedan šest i pol milijuna eura potpisan je u drugoj polovici kolovoza, uskoro se očekuje početak radova, a rok za završetak je 60 dana, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za tisak. Ministar Božinović naglasio je kako je suradnja s američkim saveznicima izvrsna, a jedno od tih područja jest i "iskorištavanje hrvatskih brodogradilišta". Lenac je dobio posao remonta i održavanja zapovjednog broda Šeste flote USS Mount Whitney, rekao je i izrazio nadu da je taj posao vjesnik duge i plodonosne suradnje. Riječko bodogradilište "Viktor Lenac dobilo je taj posao na natječaju, a na temelju iskustva, sposobnosti, transparentnosti, fleksibilnosti i vrijednosti ponude", rekao je admiral Locklear. Zapovjedni brod USS Mount Whitney bit će održavan i servisiran u Lencu, rekao je, a to je brodogradilište izabrano između nekoliko konkurenata iz cijele Europe.

KNEŽEVI VINOGRADI - U vinogradima baranjskog vinogorja, na obroncima Banovog Brda, danas je otvoren vinski kompleks Vina Belje, vrijedan 20 milijuna eura. U novom vinskom kompleksu proizvodit će se godišnje osam milijuna litara vrhunskog vina. S otvorenjem vinarije obilježen je početak ovogodišnje berbe grožđa koja je počela sa sortom chardonnay, istaknula je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslove. Posebno je naglasila kako je cilj tog koncerna da ukupnom godišnjom proizvodnjom od 20 milijuna litara vina na raznim hrvatskim lokacijama promovira Hrvatsku kao zemlju dobrih vina. Predsjednik Nadzornog odbora Agrokora Ivan Todorić istaknuo je da Agrokor u zadnjih deset godina u razvoj svojih kapaciteta ne samo u Hrvatskoj, već i susjednim državama, ulaže 200 milijuna eura. Novo vinsko postrojenje ocijenio je iznimno značajnim, dodavši kako je cilj da Belje na prostoru Baranje osigura proizvodnju grožđa na 610 hektara. Proizvodnja grožđa sada se odvija na nešto više od 500 hektara. Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić rekao je kako je cijeli pogon izgrađen za godinu dana, a u novoj vinariji instalirano je 247 inox spremnika. Primarna prerada sastoji se od tri linije prijema grožđa, tri odvajača peteljki, četiri preše za grožđe i 12 vinifikatora za proizvodnju crnih vina Gimar.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 14. do 18. rujna održat će se Jesenski sajmovi u okviru kojih se održavaju kolektivne izložbe stranih zemalja, sajmovi Mystic i Široka potrošnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Zagrebačkog velesajma na kojoj je predstavljena i nova jesenska shema. Uvažavajući zahtjeve tržišta, odnosno izlagača i samih posjetitelja, došlo je do odvajanja poslovnih posjetitelja i široke publike, kazala je direktorica ZV-a Mirela Bartolec. Tako će se od 14. do 18. rujna održati Jesenski sajmovi, koji su namijenjeni isključivo širokoj publici, dok će se u terminu od 27. do 30. rujna održati ZG7 - Zagrebački poslovni tjedan tijekom kojeg će se održati Energetika, EMAT i Interprotex, a namijenjen je isključivo poslovnoj publici. U okviru Jesenskih sajmova, od 14. do 18. rujna održat će se kolektivne izložbe stranih zemalja, sajmovi Mystic i Široka potrošnja, a na njima će se predstavit 184 izlagača iz Hrvatske i deset zemalja (BiH, Italija, Indonezija, Makedonija, Njemačka, Poljska, Slovenija, Srbija, Velika Britanija i Sjeverna Irska). U terminu Jesenskih sajmova zadržan je tradicionalni projekt zemlja-partner i ove je godine na kolektivnim izložbama stranih zemalja partner Poljska.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas pali treći dan zaredom pod utjecajem vrlo lošeg raspoloženja na europskim burzama uslijed intenziviranja dužničke krize u eurozoni. Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 0,92 posto, na 1.955 bodova, a Crobex10 0,87 posto u minusu, na 1.068 bodova. Redovni promet dionicama bio je 3,7 milijuna kuna, što je otprilike 1,7 milijuna više nego u petak u ovo doba. "Loš je početak tjedna na domaćem tržištu, i to ne samo zbog pada cijena dionica nego i zbog slabog prometa. Ovako loše raspoloženje posljedica je negativnih kretanja na svjetskim burzama", ističe Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banku. Najveći promet, 1,66 milijuna kuna, ostvarena je dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 251 kunu. Većina cijena dionica je u padu, pri čemu se među najlikvidnijim izdanjima po gubitcima izdvajaju dionice Zagrebačke banke, s padom cijene za 3,55 posto, AD Plastika, za 3,46 posto, te Luke Rijeka, za 3,08 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna ojačala prema euru za 0,08 posto, dok je prema ostalim važnijim valutama oslabila, prema švicarskom franku za 0,61 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,480776 kuna, a franka 6,208113 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, najviše oslabila prema američkom dolaru, za 1,33 posto, a prema britanskoj funti je oslabila za 0,60 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,493300 kuna, a funte 8,708703 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙