FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Skupština Hrvatske gospodarske komore (HGK) danas je većinom glasova izabrala Nadana Vidoševića za predsjednika HGK u mandatnom razdoblju 2011. do 2015. godine. Vidoševiću je to peti mandat na čelu HGK, a od 61 prisutnog člana skupštine izabran je većinom od 55 glasova. Vidošević je na današnjoj skupštini imao dva protukandidata za čelno mjesto HGK - Gorana Žanića (direktor tvrtke Ekoton d.o.o.) i Borisa Solomuna (djelatnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, koji je kandidaturu predao kao predsjednik Hrvatske poduzetničke inicijative), a svaki je od njih dvojice dobio po tri glasa. Nadan Vidošević na čelu je HGK od 1995., a od svibnja 2005. od kada je i predsjednik Uprave Kraša, dužnost predsjednika HGK obavlja volonterski. Kao dio svog programa Vidošević je istaknuo donošenje deklaracije o Hrvatskoj kao društvu i državi blagostanja. Jedan od ključnih izazova je kako na razini društvene elite stvoriti jasnu prepoznatljivu i svima prihvatljivu viziju nacionalnog razvoja ili jednostavno kazati kakvu Hrvatsku želimo, kazao je. Komentirajući rast BDP-a u drugom tromjesečju od 0,8 posto, Vidošević je rekao kako to nije dovoljno. "To je dobro u smislu nagovješataja, ali bit će dobro tek ako se taj rast nastavi i to ne po stopama od 1, 2 ili 3 posto, jer nama trebaju stope preko 5 i 6 posto već u ovom trenutku, a za dvije ili tri godine i stope do 10-tak posto. Ove naznake optimizma moramo iskoristiti da se ohrabrimo i idemo snažnije naprijed, to je jedina šansa", kazao je Vidošević. S obzirom na kretanje BDP-a u prvoj polovici godine, dostupne podatke o kretanju pojedinih makroekonomskih pokazatelja koji određuju vrijednost BDP-a te usporavanje gospodarskog rasta koje se bilježi u velikim svjetskim gospodarstvima, smanjuju se procjene rasta BDP-a u Hrvatskoj za ovu godinu te se većina kreće od 1 do 1,5 posto, kazala je direktorica Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević-Matić koja je na skupštini predstavila trendove u hrvatskom gospodarstvu.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) čestitala je Nadanu Vidoševiću novi reizbor za predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), a očekuju i sveobuhvatnu reformu Komore, priopćeno je danas iz HUP-a. "S obzirom da su sve članice HUP-a po sili zakona ujedno i članice HGK koristimo i ovu priliku da ukažemo na nezadovoljstvo sadašnjim funkcioniranjem i rezultatima rada Komore", navodi se u priopćenju. HUP podsjeća da je u nizu javnih istupa naglašavao nužnost reforme HGK, njezinog rada i uloge, smatrajući neprihvatljivim nesrazmjer ljudskih i financijskih resursa kojima raspolaže HGK i rezultata i usluga koje pruža svojim članovima. "Smatramo da dosadašnji način financiranja, organizacije i rada ne daje adekvatne rezultate i da su nužne ozbiljne promjene i reforme", kažu u HUP-u. Uz, kako navode, problematičnu strukturu financiranja upitna je i sadašnja razina troškova Komore koju generira velik broj zaposlenih, raspršena unutarnja organizacija te način postavljanja i funkcioniranja predstavništava izvan zemlje. U HUP-u drže da sve to rezultira generalno negativnom percepcijom Komore među poduzetnicima, dodatno pojačanu činjenicom da rezultati rada HGK nisu doprinijeli poboljšanju poduzetničke i ulagačke klime u razdoblju gospodarske krize. Rješenje vide u uvođenju egzaktnih kriterija uspješnosti djelovanja HGK, odnosno ispunjenja zadanih godišnjih ciljeva, napominjući da je to standard u zemljama u okruženju i EU. Uz to, smatra HUP, problematičan je i proces izbora predsjednika Komore. Za HUP nije prihvatljivo što nije jasno definiran proces izbora kao ni kriteriji koje kandidat treba zadovoljiti te smatraju kako se u izboru predsjednika HGK trebaju osigurati svi preduvjeti kako bi se odabrala najkvalitetnija i najbolja osoba za tu funciju. HUP od Vlade očekuje da ponovno otvori pitanje reforme komorskog sustava i u sklopu toga Zakona o HGK kao dio programa gospodarskog oporavka i to otvoreno i transparentno kroz tijela Gospodarsko socijalnog vijeća i dogovor socijalnih partnera.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 17,3 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex pala je za 1,76 posto, pa se Crobex ponovno spustio ispod psihološke razine od 2.000 bodova. Nakon što je početkom prošloga tjedna Crobex uspio preskočiti 2.000 bodova, danas je ponovno pao ispod te razine i trgovanje završava na 1.976,85 bodova. Vrijednost Crobexa10 pala je za 1,67 posto, na 1.078,86 bodova. Među dionicama tri su danas imale promete iznad milijun kuna, od kojih najveći od 8,6 milijuna kuna dionica HT-a. Cijena dionice HT-a pala je za 0,79 posto, na 251 kunu. Dionica Petrokemije ostvarila je promet od 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je smanjena za 3,95 posto, na 170 kuna. Pad cijene od 5,05 posto, na 47 kuna, zabilježila je dionica Zagrebačke banke ostvarivši nešto malo više od milijun kuna prometa. Promet dionicom Belja iznosio je 561,1 tisuću kuna, a cijena te dionice je pala za 4,48 posto. I većina ostalih trgovanijih dionica bilježi pad cijene, primjerice dionica AD Plastika pad za 1,85 posto, Dalekovoda za 2,70 posto, Ingre za 2,99 posto, povlaštena dionica Adris grupe za 3,52 posto, Instituta IGH za 4,84 posto, itd.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su i potražnja i ponuda porasle za više od 20 posto, a uz prekonoćne tražile su se i ročne pozajmice. Potražnja je danas dosegnula 152 milijuna kuna, što je 20,63 posto više nego u petak. Istodobno, ponuda je skočila 24,5 posto, na 132 milijuna kuna. Najviše je odobreno prekonoćnih pozajmica, 35,1 milijun kuna i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,59 posto, što je 0,04 postotna boda manje nego u petak. Plasirano je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna, uz kamatu od 2 posto. Također, ugovoreno je i 3,9 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana, uz kamatnu stopu od 3,07 posto. Na rok od tjedan dana, pak, plasirano je 3 milijuna kuna, po cijeni od 1,7 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 52 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa porasla je s u petak zabilježenih 0,77 na 1,11 posto.

(Hina) xggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙