FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

SPLIT - Premijerka Jadranka Kosor danas je u splitskoj zračnoj luci otvorila novi terminal, to jest stajanku za zrakoplove površine 34.000 četvornih metara, u čiju je izgradnju uloženo 90 milijuna kuna. Obraćajući se nazočnima premijerka je istaknula kako investicija od 90 milijuna kuna za izgradnju nove stajanke u splitskoj zračnoj luci osigurana uglavnom vlastitim sredstvima, a "nešto je pomogla Vlada RH". Istaknula kako je novoizgrađeni terminal, to jest stajanka u splitskoj zračnoj luci od iznimne važnosti za unapređenje turizma u tom dijelu Hrvatske, kao i gospodarstva u Hrvatskoj. Kako je rekla, u svim zračnim lukama u Hrvatskoj u prvih sedam mjeseci prevezeno je više od 3 milijuna putnika što je za 11,7 više u odnosu na isto razdoblje lani. "Do kraja ove godine u našim zračnim lukama očekujemo gotovo šest milijuna putnika ili oko 500.000 putnika više nego 2010.", kazala je. Premijerka je također rekla kako se Hrvatska "polako ali sigurno" približava cilju izlaska iz krize. "Rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine od 0,8 posto, pokazuje da mi izlazimo iz krize. Očekujemo rast BDP-a i u trećem tromjesečju ove godine, a to će značiti da smo zaista iz krize i izašli", istaknula je. Kako je rekla, do 1. srpnja 2013. godine kada ćemo postati članicom Europske unije moramo puno raditi na gospodarskom osnaživanju Hrvatske. Ravnatelj splitske zračne luke Lukša Novak je rekao kako će nova stajanka u splitskoj zračnoj luci povećati sigurnost zrakoplova. Kroz splitsku zračnu luku do kraja ove godine očekujemo promet oko 1,3 miljuna putnika, a planirano je da do 2014. godine taj promet poraste na 1,5 milijuna putnika godišnje, kazao je Novak.

OSIJEK - U osječkoj tvornici keksa i vafla Karolina, koja je u većinskom vlasništvu zagrebačkog Kraša, tijekom ljeta postavljene su dvije nove linije za proizvodnju vafla, na kojima od rujna započinje proizvodnja obiteljskih pakiranja Kraševih napolitanki. Ukupna vrijednost Kraševih ulaganja u poboljšanje postojeće infrastrukture osječke kompanije, troškovi preseljenja i montaže proizvodnih linija, kao i nabava nove opreme iznose pet milijuna eura, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici dviju tvrtki. Prokuristica Kraša Marica Vidaković kazala je na konferenciji za novinare kako je time završena prva faza investiranja u razvoj osječke tvornice, jer je nakon njezina preuzimanja, u veljači ove godine, započela provedba poslovne strategije raspodjele proizvodnje keksa u tvornicama u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru, a u svrhu prilagodbe zahtjevima pojedinih tržišta. Očekuje se da će provedbom prve faze investiranja u Karolini biti otvoreno 50-ak novih radnih mjesta. Najavila je kako se u studenom očekuje provedba druge faze ulaganja u Karolinu, a riječ je o preseljenju proizvodne linije za proizvodnju slanih štapića i prateće opreme te integriranju tvornice u Krašev informatički sustav. Kraš kroz ukupno tri faze investiranja u Karolinu planira uložiti oko 15 milijuna eura, za svaku se fazu planira zapošljavanje novih djelatnika čiji će broj ovisiti o tržišnim kretanjima, a za asortiman koji će se proizvoditi u Osijeku očekuju narudžbe novih kupaca, među ostalim i iz Sjedinjenih Američkih Država, ističe Vidaković.

ZAGREB - Predstavnici Erste Group Immorenta u Hrvatskoj, tvrtke Niva i grada Jastrebarskog najavili su na današnjem susretu s novinarima izgradnju logističkog centra Immopark Zagreb u što će biti uloženo 55 milijuna eura. Prema riječima predsjednika Uprave Erste Group Immorenta Tomislava Matije Varge, bit će to jedan od najvećih logističkih centara u Hrvatskoj, s više od 66.000 četvornih metara skladišnog prostora. Gradi se u poslovnoj zoni Čabdin u Jastrebarskom, udaljenoj 24 kilometra od Zagreba. Završetak gradnje prvog objekta površine 13.000 četvornih metara planiran je za prvo tromjesečje 2012. godine, a potpuni završetak gradnje očekuje se za dvije godine, kaže Varga. Dodaje da će u centru kad bude posve izgrađen biti otvoreno oko stotinu radnih mjesta. Projekt financira Erste Group Immorent, projektiranje i nadzor obavlja zagrebačka Niva Inženjering, a glavni izvođač građevinskih radova je Zagorje Tehnobeton iz Varaždina. Čelnik Erste Group Immorenta u Hrvatskoj kaže da je perspektiva budućeg centra u blizini autoceste i željezničke pruge te položaju između riječke luke i Zagreba. Naglašava i to da je Hrvatska prema površini skladišnih kapaciteta tek na polovici standarda zemalja zapadne Europe, pa i u tome vidi mogućnost uspješnog poslovanja centra. Predsjednik Nadzornog odbora Nive Nikica Valentić izvijestio je da je gradnja već počela, premda je za sutra zakazano simbolično postavljanje kamena temeljca.

ZAGREB - Do kraja kolovoza na portalu MojPosao bilo je oglašeno gotovo 1.300 radnih pozicija u kategoriji turizam i ugostiteljstvo, što je porast od 8 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu se 57 posto oglasa odnosilo na radna mjesta u jadranskim županijama, priopćio je danas MojPosao. Najtraženiji su bili konobari (28 posto oglasa), kuhari (16 posto oglasa), te prodavači, pomoćni radnici u kuhinji i recepcionari (po 2 posto oglasa). Gledajući oglase objavljene od siječnja do kolovoza najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (31 posto), objavljeno je za Splitsko-dalmatinsku (14 posto) i Dubrovačko-neretvansku županiju (12 posto). Među gradovima na obali drugu godinu za redom po broju objavljenih natječaja vodi Dubrovnik (6 posto od ukupnog broja oglasa u turizmu), dok je Split zauzeo drugo mjesto (5 posto oglasa). Kada je riječ o kvalifikacijama za zaposlenje u turizmu, u 47 posto oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok se u 40 posto slučajeva tražila srednja stručna sprema. U 65 posto oglasa nije se tražilo prethodno radno iskustvo. Najviše se tražilo znanje engleskog jezika (44 posto), a znatno manje njemačkog (16 posto) i talijanskog (10 posto). Većina oglasa i dalje je za rad na određeno vrijeme.

ZAGREB - Prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas porasli, treći dan uzastopno, pri čemu se najviše trguje dionicom HT-a. Oba indeksa oko podneva bila su 0,44 posto u plusu. Pritom je Crobex dosegnuo 2.023 boda, a Crobex10 1.097 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,3 milijuna kuna, što je oko milijun više nego jučer u ovo doba. Na domaćem tržištu jedina s milijunskim prometom do podneva je bila dionica HT-a, kojom je ostvareno 3 milijuna kuna. Cijena joj je pritom ojačala 1,42 posto, na 252 kune. Po visini prometa slijedi dionica Riviere Poreč, sa 804.300 kuna prometa i padom cijene za 4,55 posto, na 210 kuna. Promet iznad pola milijuna kuna ostvaren je još i dionicom Zagrebačke banke. Pritom joj je cijena oslabila 0,1 posto, na 52,56 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu neznatno ojačala prema euru, za 0,004 posto, dok je prema švicarskom franku oslabila za 0,55 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,470573 kune, a franka 6,368232 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a ojačala i prema američkom dolaru, za 0,22 posto, te prema britanskoj funti, za 0,57 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,172094 kune, a funte 8,414703 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙