FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Poljoprivreda je strateška gospodarska grana, ne samo zbog njezine neupitne važnosti za stanovništvo, već i zbog toga što su druge gospodarske grane s njom povezane, kazao je danas predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, otvarajući u Gudovcu kraj Bjelovara 19. jesenski međunarodni bjelovarski sajamu. Ključni trenutak za hrvatske poljoprivrednike je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, koje će, kazao je Josipović, otvoriti brojne mogućnosti, budemo li mudri i sposobni. Bude li to tako, poljoprivreda će biti ne samo profitabilna, nego će unaprijediti cjelokupnu ekonomiju, rekao je Josipović. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić rekao je da su hrvatski pregovarači učinili maksimalno što su mogli u pregovorima s EU u području poljoprivrede. Sajam u Gudovcu najveća je specijalizirana stočarska priredba u Hrvatskoj i na njemu će se ove godine predstaviti više od 500 izlagača iz Hrvatske i deset europskih zemalja. Pritom će se predstaviti 160 uzgajivača iz 19 hrvatskih županija, sa 483 grla i 33 različite pasmine, a održat će se i aukcijska prodaja rasplodnih goveda. Tijekom tri sajamska dana održat će se i desetak predavanja, okruglih stolova i prezentacija. Novost ovogodišnjeg izdanja sajma su kolektivni nastupi županijskih gospodarskih i obrtničkih komora. Zemlja partner je Češka, a županija partner Požeško-slavonska županija.

ZAGREB/KRYNICA - Hrvatska, koja se sprema postati 28. članicom Europske unije sredinom 2013., uvjerena je da će eurozona prevladati sadašnju krizu i da će njezina jedinstvena valuta postojati i nakon 10 godina, kazala je u ministrica financija Martina Dalić na forumu u Poljskoj. "Smatram da će eurozona postojati i nakon 10 godina s obzirom na to koliko je u nju uloženo", kazala je Dalić u četvrtak u raspravi održanoj u sklopu Gospodarskog foruma, koji se od 7. do 9. rujna održava u poljskom gradu Krynici, a prenosi list Wall Street Journal. "To je nešto za što se vrijedno boriti", ustvrdila je Dalić. Dodala je da je 80 posto depozita hrvatskih kućanstava u eurima zbog toga što je povjerenje u nacionalnu valutu poljuljano nakon loših iskustava iz vremena kada je Hrvatska bila dio Jugoslavije, piše dalje WSJ. "Sa stajališta Hrvatske, stabilnost eurozone i izgledi za euro važni su te ćemo ih prilično pomno pratiti", istaknula je. Na 21. Gospodarskom forumu na temu "Europske dileme: partnerstvo ili suparništvo?" razgovara se o budućnosti EU-a, financijskoj krizi, energetici i međunanarodnoj sigurnosti. Među važnijim tematskim blokova kojima su posvećene rasprave nalaze se područja enegetike, inovacija, socijalnih pitanja, zdravstva odnosno reforme država.

ZAGREB - Krajem kolovoza u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 285.345 nezaposlenih, što je za 2.250 osoba ili 0,8 posto manje nego u srpnju, a 2.015 osoba ili 0,7 posto više nego u kolovozu prošle godine, izvijestio je danas HZZ. Ukupno je tijekom kolovoza iz evidencije nezaposlenih izašlo 21.313 osoba, što je 22,9 posto više u odnosu na isti mjesec lani. To je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja ostvarenog u ukupnom broju od 10.867 zaposlenih osoba, što je za 3.097 osoba ili 39,9 posto više nego lani, ističe HZZ. Zapošljavanje je najviše ostvareno na temelju zasnivanja radnoga odnosa - 10.007 osoba, što je za 36,7 posto više u odnosu na kolovoz 2010. Najveći se broj osoba zaposlio u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane te građevinarstvu. Tijekom kolovoza u evidenciju su novoprijavljene ukupno 19.063 osobe, i to 10.958 osoba izravno iz radnoga odnosa, 132 osobe iz drugih oblika rada, 2.557 osoba iz redovitoga školovanja, te 5.416 osoba iz neaktivnosti.

OSIJEK - U ovogodišnjoj žetvi na poljima u Osječko-baranjskoj županiji ukupno je požeto 247.500 tona pšenice uz prosječan prinos od 5,5 tona po hektaru, istaknuto je na današnjem sastanku župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima županijskih Upravnih odjela. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Silva Wendling izvijestila je kako je žetva obavljena na 45.000 hektara, što je oko 7.000 hektara manje nego prošle godine, ali je prosječan prinos veći od prošlogodišnjeg, koji je iznosio 4,80 tona po hektaru. Suša je na pšenicu utjecala samo u vidu ranijeg sazrijevanja, ali je pšenica pretrpjela manju štetu od proljetnih kultura. Problem predstavlja nedostatak skladišnih kapaciteta, budući da licencirani silosi u toj županiji imaju kapacitet od 11.000 tona, pa su otkupljivači ostatak otkupljenih količina smjestili u silose izvan županije. Šišljagić je izvijestio kako je, zbog šteta koje je dugotrajna suša prouzročila na dugogodišnjim nasadima i ribnjacima, odlučio proglasiti stanje elementarne nepogode za 33 od ukupno 42 jedinice lokalne samouprave.

ZAGREB - Predstavnici domaće mljekarske industrije upozorili su na današnjem sastanku u gospodarskom interesnom udruženju Croatiastočar na temu negativnih trendova u mliječnom sektoru na negativnosti s kojima je suočen domaći mljekarski sektor i apeliraju na nužnost postavljanja prerađivačkog sektora i cjelokupnog mljekarskog sustava na konkurentske osnove. Kako se navodi u priopćenju, otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj u posljednjih 20 mjeseci kontinuirano raste, a u tom je razdoblju, zaključno s lipnjem ove godine, porasla za čak 36 posto. U istom se razdoblju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, bilježi pad maloprodajnih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda za 3 posto. Takav negativan odnos rasta otkupnih te pada maloprodajnih cijena ne ostavlja prostor za održivo poslovanje mliječno prerađivačkog sektora niti za njegov daljnji razvoj, ističu u Croatiastočaru. Navode i kako nekonkurentno visoka otkupna cijena mlijeka stvara pogodno tlo za jačanje uvoza u Hrvatsku te daljnje urušavanje domaćeg prerađivačkog sektora. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na prethodnu, povećan uvoz konzumnih mlijeka za 13 posto, sireva za 12 posto, maslaca za 28 posto te vrhnja za čak 60 posto.

RIJEKA - Sindikat pomoraca Hrvatske ne protivi se oružanoj pratnji brodova pod hrvatskom zastavom, kao ni izmjeni zakona kojom bi se dopustio ukrcaj naoružane pratnje u područjima visokog rizika od piratskih napada, ali smatra da se ukrcajem naoružanih zaštitara, koji nisu pripadnici elitnih jedinica Hrvatske vojske ili policije povećeva rizik od nasilja, kazao je danas na konferenciji za novinare tajnik SPH Predrag Brazzoduro. Po njegovim riječima, do povećanog rizika dolazi "zbog razlike u pravilima o otvaranju vatre i korištenju sile koja postoji između državnih i nedržavnih sudionika". Brazzoduro je rekao da u SPH smatraju da odluka Vlade o mogućnosti ukrcaja zaštitara iz privatnih tvrtki, bez cjelovitog zahvata u zakone, koji utječu na naređivanje, odgovornost, kvalitetu naoružanja i pravila korištenja predstavlja još jedno otvaranje vrata kriminalizaciji zapovjednika. Po podacima iz SPH, u ovom trenutku u rukama pirata nalaze se 32 broda s oko 760 pomoraca.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle za 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, više za 7,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Bez cijena energije, proizvođačke cijene na mjesečnoj su razini ostale na istoj razini, a na godišnjoj su razini porasle za 4,7 posto.

ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama tijekom prvih osam mjeseci ove godine ostvaren je promet 4,05 milijuna putnika, što je 9,99 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a robe je prevezeno 7,15 posto manje, odnosno 6,1 tisuću tona, objavila je Agencija za civilno zrakoplovstvo. Prema podacima za kolovoz, u hrvatskim zračnim lukama u tom je mjesecu bilo 932.045 putnika, što je 4,1 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine. Istodobno je u kolovozu prevezeno 1,05 tisuća tone robe ili 28,75 posto više nego u istom mjesecu lani.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi i danas je trgovanje slabašno, a indeksi su u blagom minusu, ponajviše pod utjecajem negativnog raspoloženja na europskim burzama. Crobex indeks oko podneva je bio u minusu 0,28 posto, na 1.980 bodova, a Crobex10 0,27 posto u minusu, na 1.081 bodu. Redovni promet dionicama bio je tek nešto iznad 2 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba. Najveći promet, 522.000 kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 252,31 kunu. Po likvidnosti slijedi dionica Ingre, sa 324.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 2,26 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu kao i na tečajnicu od prošloga petka ojačala prema švicarskom franku i to na dnevnoj razini za 0,10 posto, a na tjednoj za 8,28 posto. Srednji tečaj franka na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,170145 kuna. Švicarska je valuta ovoga tjedna zabilježila pad ispod 7 kuna, odnosno, švicarski je franak na tečajnici utvrđenoj 6. rujna u odnosu na dan ranije utvrđenu tečajnicu pao prema kuni za rekordnih 7,24 posto.Pad tečaja franka na tečajnici HNB-a bio je posljedica kretanja na međunarodnom tržištu na kojem se također bilježio oštar pad franka, a nakon što je švicarska središnja banka 6. rujna fiksirala tečaj franka prema euru, odnosno objavila da je utvrdila minimalni tečaj na razini od 1,2 franka za euro. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,08 posto, dok je na tjednoj razini prema euru oslabila za 0,11 posto. Srednji tečaj eura iznosi 7,486854 kune. Kuna je na dnevnoj i tjednoj razini oslabila i prema američkom dolaru i prema britanskoj funti, prema dolaru na dnevnoj razini za 1,74 posto, a na tjednoj za 3,28 posto, dok je prema funti oslabila za 1,90, odnosno 1,72 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,420935 kuna, a funte 8,656323 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙