FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Promet u trgovini na malo u srpnju je u Hrvatskoj realno porastao za 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS). Po prvim podacima DZS-a, promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine nominalno je porastao za 3,5 posto, a realno za 0,9 posto. To je usporavanje rasta prometa u trgovini na malo s obzirom da je u lipnju zabilježen realan rast za 1 posto, a rast po stopi od 1 posto zabilježen je i u svibnju. Statistički podaci za ovu godinu pokazuju da je maloprodaja na godišnjoj razini bilježila realan rast u svim mjesecima osim ožujka kada je promet od trgovine na malo u odnosu na isti mjesec prošle godine pao za 2 posto, dok je najveći rast zabilježen u travnju, za 3,7 posto.

RIJEKA) - U sklopu projekta obnove riječkog prometnog pravca Rijeka Gateway ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača i direktor GP Krk Josip Purić potpisali su danas ugovor za uređenje priključnih cesta pomorskom putničkom terminalu na riječkom lukobranu, vrijedan 3,3 milijuna kuna. Troškove uređenja financirat će Lučka uprava i Grad Rijeka, pa su sporazum o sufinanciranju troškova potpisali ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača i gradonačelnik Vojko Obersnel. Uređenje priključnih cesta obuhvatit će područja kojim upravljaju Lučka i gradska uprava, a omogućit će bolje funkcioniranje i povezanost pomorskog putničkog terminala i dijela gradskih prometnica. Radovi se financiraju iz zajma Svjetske banke, troškove dijele Lučka i gradska uprava, a rok završetka radova, za koje je bio raspisan javni natječaj, je tri mjeseca. Ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača istaknuo je kako je riječ o važnom koraku u implementaciji Rijeka Gateway projekta, koji će doprinijeti razvoju lučkog i gradskog područja u središtu Rijeke.

ZADAR - U zadarskoj županijskoj organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) okupili su se danas bivši radnici nekadašnjih zadarskih poduzeća propalih tijekom pretvorbe i privatizacije ili stečajnih postupaka. Bivši zaposlenici nekada velikih zadarskih tvrtki pozvani su da zajedno djeluju kako bi ostvarili svoja prava na zaostale plaće, otpremnine ili dionice. Na inicijativnom skupu okupili su se radnici brojnih propalih tvrtki, među kojima Transporta, Zadranke, Plodina, TIZ-a, Dalme, Bagata, građevinskih poduzeća Gortan i Jadran, kao i još desetak manjih tvrtki sa zadarskog područja. U proteklih 20 godina u Zadarskoj županiji izgubljeno je 50.000 radnih mjesta. Zaposlenja ne možemo vratiti, ali zajedničkim akcijama možemo ostvariti radnička prava, rekao je pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija.

PULA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić na današnjoj je konferenciji za novinare osudio projekt "Brijuni rivijera" tvrdeći da se njime pogoduje investitorima kojima je jedini cilj profit, a posljedica će biti nepopravljiva devastacija najvrijednih prirodnih resursa Pule. Bulić smatra da planirani hoteli s pet zvjezdica, koji se misle graditi na području Pinete, Hidrobaze i Katarine - Monumenti, nikako ne mogu donijeti najavljenih 2.000 novih radnih mjesta. Temeljem sindikalnog iskustva tvrdim da taj broj u najoptimalnijim uvjetima ne može biti veći od 500 radnika, što dokazuje i analiza koju je sindikat izradio na bazi suvremenih turističkih standarda, kaže Bulić. Projekt "Brijuni rivijera" nudi uglavnom sezonsko zapošljavanje u turizmu, sa slabo plaćenim radnicima na uslužnim poslovima koji proizvode nepriznate invalide, a to sigurno nije ono što treba stanovnicima Istre, rekao je Bulić.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati u današnjem pismu premijerki Jadranki Kosor pozvali su Vladu da Hrvatskom saboru uputi prijedloge o povećanom oporezivanju bogatstva i bogatih. NHS podsjeća da hrvatski sindikati to predlažu već godinama, a svjetska gospodarska kriza potaknula je mnoge, pa čak i neke bogataše, da predlože dodatno oporezivanje bogatih radi olakšavanja krize svima ostalima. Smatramo kako je izborna godina dobra da se upravo tako nešto napravi i u Hrvatskoj, a dodatni porez na bogatstvo mogao bi biti prava mjera o kojoj bi se mogli dogovoriti vladajući i oporba, te prije izbora za nju zajednički u Hrvatskom saboru dignuti ruke, ističu sindikalci. Stoga NHS poziva Vladu da u Sabor uputi prijedloge izmjena zakona vezano uz povećane porezne stope za bogate, porezne olakšice za reinvestiranu dobit, te ponovno uvođenje poreza na dividendu. NHS smatra i kako je sada pravo vrijeme za uvođenje poreza na kapitalnu dobit, na isti način kao i na dividendu. Osim toga, treba vratiti veće porezne stope te ih povećati na visoke zarade.

ZAGREB - Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas i sutra se održava manifestacija Ljeto s maslinovim uljem koja je dio nacionalnog projekta promocije maslinovog ulja pod nazivom "Hrvatska zemlja maslinovog ulja". Projektom se želi promovirati Hrvatska kao zemlja izvrsnih maslinovih ulja, podučiti stanovništvo o ljekovitim svojstvima ulja te povećati potrošnja i prodaja maslinovih ulja na domaćem i stranom tržištu, kazala je direktorica projekta Nelija Rudolfi iz tvrtke Manufaktura. Cilj je povećati potrošnju maslinova ulja u Hrvatskoj koja trenutno iznosi samo oko dvije litre po stanovniku, a u nekim je sredozemnim zemljama i do 20 litara, istaknula je. Projekt je prilika da se proizvođači predstave široj publici pa će tako Zagrepčani i njihovi gosti tijekom dva dana imati priliku degustirati maslinova ulja vrhunskih hrvatskih uljara. Projekt je započeo sredinom svibnja u Splitu te je nakon 13 gradova na jadranskoj obali danas stigao u Zagreb. Nakon Zagreba manifestacija se 8. rujna seli u Osijek čime Ljeto s maslinovim uljem službeno završava, no maslinari će svoje proizvode već 9., 10. i 11. rujna predstaviti na prvom nastupu u inozemstvu, u Beogradu.

ZAGREB - Iz Volksbanke su danas izvjestili da će ponuda stambenih kredita za građane od 12. rujna ponovo uključivati stambene kredite u kunama. Kako se navodi u priopćenju, ti će se krediti moći realizirati po kamatnoj stopi već od 4,50 posto fiksno u prvoj godini otplate uz status klijenta koji uključuje tekući račun, odnosno od 5,50 posto fiksno u prvoj godini otplate za klijente koji u Volksbanci nemaju otvoren tekući račun za isplatu plaće. Trošak obrade kredita moguće je ugovoriti već od 0,50 posto, a ako se radi o refinanciranju Volksbank stambenih kredita ili stambenih kredita drugih banaka, krediti se odobravaju bez naknade. Stambeni krediti u kunama odobravaju se na maksimalan rok od 30 godina, u iznosima većim od 10.000 eura, a maksimalni iznos kredita nije određen, već se određuje individualno sukladno kreditnoj sposobnosti klijenta. Nova ponuda stambenih kredita u kunama vrijediti će do 31. prosinca ove godine.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu kao i na tečajnicu od prošloga petka oslabila prema svim važnijim valutama, a najviše prema švicarskom franku prema kojem je na dnevnoj razini oslabila 2,87 posto, a na tjednoj 3,14 posto. Srednji tečaj franka na tečajnici HNB-a koja se primjenjuje od sutra iznosi 6,727637 kuna. Tečaj franka početkom tjedna je slabio i ovaj je tjedan najnižu razinu zabilježio na tečajnici utvrđenoj 30. kolovoza kada je iznosio 6,333 kune, da bi potom počeo jačati i na danas utvrđenoj tečajnici iznosi 6,727 kuna. To je njegova najviša razina u proteklih gotovo tri tjedna s obzirom da je zadnji put srednji tečaj franka iznad 6,7 kuna zabilježen na tečajnici utvrđenoj 12. kolovoza. Kuna je u odnosu na jučerašnju tečajnicu neznatno oslabila prema euru, za 0,001 posto, a na tjednoj je razini oslabila za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,478441 kunu. Kuna je na dnevnoj i tjednoj razini oslabila i prema američkom dolaru i prema funti, prema dolaru na dnevnoj razini za 0,28 posto, a na tjednoj za 1,46 posto, dok je prema funti oslabila za 0,24, odnosno 0,69 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,248765 kuna, a funte 8,509833 kune.

ZAGREB - Zbog prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih tržišta, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u minusu, pri čemu znatniji pad bilježe cijene dionica Ingre i IGH. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,57 posto, na 2.017 bodova, a Crobex10 0,42 posto, na 1.098 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,6 milijuna kuna, što je 4 milijuna više nego jučer u ovo doba. "Sa svjetskih burza prelijeva se negativno raspoloženje i na domaću burzu, no niska likvidnost donekle nas štiti od većeg pada cijena. Na inozemnim burzama, pak, čeka se ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će dati nove važne smjernice investitorima, a u međuvremenu intenzivirala se kupnja zlata i švicarskog franka, koji se percipiraju sigurnim utočištem za kapital", kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci. Najveći promet, 3,79 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, kojoj je cijena oslabila blagih 0,08 posto, na 253,04 kune. Po visini prometa slijedi dionica Končara Elektroindustrije, sa 737.000 kuna. Cijena joj je pala 1,05 posto, na 560,5 kuna. Većina cijena dionica je u minusu, pri čemu najveće gubitke među najlikvidnijima bilježi izdanje Ingre, za 3,72 posto, te IGH, za 3,36 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙