FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju porasla i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj porasla je za 1,9 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine za 0,9 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Tako je na godišnjoj razini nastavljen rast industrijske proizvodnje, ali je rast usporen s obzirom da je u lipnju zabilježen porast za 1,8 posto. No, s obzirom na pad u prvom tromjesečju, kumulativno se za prvih sedam mjeseci ove godine još uvijek bilježi pad industrijske proizvodnje i to za 1,3 posto u odnosu na prvih sedam prošlogodišnjih mjeseci. Kalendarski prilagođeni podaci DZS-a po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji srpanj najviše porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 8,2 posto. Rast proizvodnje zabilježen je i kod intermedijarnih proizvoda i to za 5,2 posto, te trajnijh proizvoda za široku potrošnju za 4,7 posto, dok je pad zabilježen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto, a najviše je pala proizvodnja energije, za 12,9 posto. Prema područjima djelatnosti, rast industrijske proizvodnje u srpnju posljedica je rasta proizvodnje u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji i to za 2,2 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj, dok se u rudarstvu i vađenju bilježi pad proizvodnje za 3,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pad za 9,7 posto.

DONJI KRALJEVEC - Otkupna cijena za jabuku prve klase iznosit će tri kune po kilogramu, dogovoreno je na okruglom stolu Hrvatske voćarske zajednice održanom u sklopu 6. voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu. Od tog iznosa 2,20 kuna platit će otkupljivač, dok će preostalih 80 lipa subvencionirati Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Otkupna cijena za industrijsku jabuku bit će kuna po kilogramu. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković izrazio je zadovoljstvo dogovorom s voćarima ocjenivši kako su svi na dobitku. Govoreći o ovogodišnjem urodu poljoprivrednih kultura, Čobanković je ocijenio kako je godina vrlo loša, prije svega zbog toplotnog udara, što se odrazilo na visokim cijenama poljoprivrednih proizvoda. To znači da će poljoprivrednici ostvariti veći prihod po jedinici proizvoda nego ranijih godina, ali Čobanković nije presretan zbog visokih cijena, prije svega kukuruza, jer će zbog toga poskupjeti stočna hrana. Čobanković se boji da to stočari neće uspjeti revalorizirati na cijeni žive stoke, kao ni mesna industrija na cijeni mesnih prerađevina, što će biti značajan udar na stočarstvo. Dodao je kako će biljna proizvodnja ipak biti bolja nego prošlih godina. Također je poručio da se usprkos rezanju državnog proračuna na skoro svim razinama i stavkama u poljoprivredu nije diralo. Poljoprivredne subvencije i poticaji ostali su na prošlogodišnjoj rekordnoj razini od 3,6 milijardi kuna. Čobanković je zajedno s potpredsjednikom Sabora Josipom Friščićem u Donjem Kraljevcu otvorio 6. međunarodni voćarski sajam koji traje od 2. do 4. rujna.

ZAGREB - Nizak redovni promet, pad cijena većine trgovanijih dionica i pad vrijednosti dioničkih indeksa obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Crobex je oslabio 0,81 posto, na 2.012,20 bodova, a Crobex10 za 0,54 posto, na 1.097,13 bodova. Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosi 13,04 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a ostvarila milijunski promet. Dionica HT-a prodano je za 4,68 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,40 posto, na 253 kune. Po prometu slijedi dionica Končar Elektroindustrije s prometom od 869,38 tisuća kuna i cijenom od 559 kuna, što je 1,76 posto niža cijena nego jučer. Više od 796,7 tisuća kuna prometa bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga čija je cijena pala za 4,23 posto, na 58,25 kuna, a na vrijednosti je izgubila i dionica AD Plastika, za 2,88 posto, na 108 kuna. Promet tom dionicom iznosi 786,8 tisuća kuna.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi u kolovozu je iznosio 447,8 milijuna kuna i veći je za 60,3 posto u odnosu na srpanj, a dionički su indeksi na mjesečnoj razini zabilježili pad - Crobex za 6,4 posto, na 2.033,92 boda, a Crobex10 za 5,4 posto, na 1.103,96 bodova. Najtrgovanija dionica u kolovozu bila je dionica HT-a s prometom od 146,9 milijuna kuna. Cijena te dionice porasla je 0,8 posto, na 253,95 kuna. Dionicom HT-a ostvareno je 32,8 posto ukupnog redovnog prometa na burzi. Po prometu slijedi dionica Končar Elektroindustrije koje je protrgovano za 24,35 milijuna kuna, a cijena joj je pala sedam posto. Treća na listi deset najtrgovanijih dionica u kolovozu je dionica AD Plastika s prometom od 18,9 milijuna kuna i padom cijene za 6,3 posto. Više od 18,8 milijuna kuna prometa u kolovozu ostvarila je povlaštena dionica Adris grupe čija je cijena pala 9,8 posto. Dionica Dalekovoda s 17,2 milijuna kuna prometa našla se na petom mjestu najtrgovanijih deset dionica, a cijena joj je pala 2,4 posto. Nešto više od 17 milijuna kuna prometa ostvarila je i dionica Belja čija je cijena pala 8,8 posto, dok je dionica Petrokemije prodano za 13,4 milijuna kuna, a cijena joj je na mjesečnoj razini pala 6,5 posto. Promet dionicama Ericsson Nikole Tesle iznosi 13,3 milijuna kuna, uz pad cijene od 5,7 posto, a više od 12,9 milijuna kuna prometa zabilježeno je dionicama Atlantic grupe i Podravke. Obje dionice bilježe i pad cijene, Podravka za 9,4 posto i Atlantic za 11,1 posto.

ZAGREB - Današnje Tržište novca bilježi se pad ukupno prijavljene potražnje, ali i ponude. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 126 mlijuna kuna ili oko 41 posto manje no u četvrtak. Istodobno se na strani ponude našlo 106 milijuna kuna ili oko 26,5 posto manje od dana ranije. Najviše je danas, 24 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa porasla s 0,48 na 0,63 posto. Također je plasirano i 2 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok duži od 3 mjeseca, uz kamatnu stopu od 2,5 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 26 milijuna kuna, dok je 80 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna kamatna stopa pala je s 0,86 na 0,77 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙