FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSKVA - Osam osoba, među njima sedam policajaca, ubijeno je u utorak u samoubilačkom bombaškom napadu u glavnom gradu Čečenije Groznom tijekom proslave završetka svetog muslimanskog mjeseca ramazana, objavila je policija. Muškarac je aktivirao eksplozivnu napravu kada su ga policajci pokušali uhititi, a druga bomba eksplodirala je nedugo nakon toga, prenosi agencija Interfax. U napadu je ubijeno sedam policajaca i bolničar, a ranjeno je najmanje 16 ljudi.

NEW YORK - Povjerenstvo za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a u utorak je odobrilo zahtjev Londona da se deblokira 1,6 milijarda dolara zamrznute libijske imovine kako bi se pridonijelo humanitarnoj pomoći Tripoliju, objavio je veleposlanik Velike Britanije pri UN-u. Povjerenstvo je zeleno svjetlo dalo nakon što se sa zahtjevom složila i Kina, koja se do sada tomu protivila. Novac će biti prebačel Libijskoj središnjoj banci. Nijemci žele da se deblokira svota od oko 1,4 milijarde dolara zamrznute libijske imovine u Njemačkoj, a Pariz 7,2 milijarde dolara u Francuskoj, čime bi se pridonijelo kupnji humanitarne pomoći za Libiju. Još nije poznato je li UN odobrio zahtjeve Njemačke i Francuske.

UJEDINJENI NARODI - Libijska prijelazna vlast odbacuje ideju rapoređivanja bilo kakvih međunarodnih vojnih snaga ili promatrača, izjavio je u srijedu posebni UN-ov izaslanik za Libiju. "Ne očekujemo da će libijska prijelazna vlast zatražiti vojne promatrače", rekao je Ian Martin novinarima nakon zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

"Posve je jasno da Libijci žele izbjeći bilo kakvo raspoređivanje snaga UN-a ili drugih", dodao je. Martin je, ipak, procijenio da bi vijeće moglo zatražiti pomoć u uspostavi policijskih snaga.

BENGAZI - Proizvodnja nafte u Libiji mogla bi započeti za nekoliko tjedana i dosegnuti predratnu razinu u roku od 15 mjeseci, izjavio je u utorak novoimenovani predsjednik Nacionalne naftne korporacije Nuru Beruin. Prije ustanka u veljači ove godine Libija je proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dnevno. Zbog rata su pobjegli strani radnici, a neka naftna polja i izvozni terminali su oštećeni. Beruin je rekao da je većina naftnih polja "u redu" i nisu pretrpila veće štete, ali da problem predstavljaju minska polja oko izvoznog terminala Brega, što bi moglo usporiti normalne operacije.

WASHINGTON - Sjedinjene Države zamrznule su u srijedu imovinu sirijskog ministra vanjskih poslova i još dvoje visokih dužnosnika na svome teritoriju, odgovarajući tako na nasilje sirijskih vlasti protiv protuvladinih prosvjednika. Osim na ministra Walida al-Maualema, mjere američkog ministarstva financija odnose se na političku savjetnicu i glasnogovornicu sirijskog predsjednika Bašara al Asada Bouthainu Shaaban i sirijskog veleposlanika u Libaonu Alia Abdula Karima Alija. SAD je uveo sankcije protiv troje dužnosnika zbog "njihove uloge u poticanju terora koji Asad provodi nad vlastitim narodom", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

PARIZ - Bivši direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn, prema istraživanjima javnog mišljenja donedavni favorit u utrci za predsjedničke izbore 2012. u Francuskoj, "vratit će se za nekoliko dana" u svoju domovinu, izjavila je u utorak navečer tajnica francuske socijalističke stranke Martine Aubry za privatni tv-kanal Canal+. "Dominique Strauss-Kahn ponovno može slobodno raditi, kretati se bez ograničenja te uživati u slobodi govora", istaknula je Aubry. "Među prvima sam kazala kako najprije treba braniti pretpostavku o nevinosti, žrtvu i njezin iskaz", rekla je Aubry aludirajući na Strauss-Kahnovo uhićenje u svibnju u New Yorku, pošto ga je sobarica tužila za pokušaj silovanja te na obustavu sudskog procesa američkog suda 23. kolovoza i odbacivanje tužbe.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙