FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEOSTA - Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u utorak, pred desetu obljetnicu napada 11. rujna, da se Amerika ne treba toliko bojati "velike" i "organizirane" terorističke akcije, koliko napada "vuka samotnjaka". "Najvjerojatniji scenarij na koji se moramo pripremiti jest akcija 'vuka samotnjaka', a ne dobro organiziran teroristički napad velikih razmjera", rekao je za CNN u okviru putovanja autobusom po trima važnim državama na sjeveru zemlje. "Ipak, moramo biti na oprezu. Odsada moramo uvijek biti pripravni, to je u samoj naravi naše zadaće", rekao je Obama pozivajući na "sveobuhvatne" mjere sigurnosti i na "pojačan oprez" uoči desete obljetnice terorističkih napada na SAD. Predsjednik je odgovarao na pitanja o mogućnosti napada s obzirom na obilježavanje obljetnice i pogibiju Osame bin Ladena. Obama je rekao da američki čelnici "stalno prate moguće opasnosti" i da je SAD svojim kampanjama "znatno oslabio" Al Kaidu i pretvorio je u "organizaciju s puno manjim kapacitetima danas nego prije dvije ili tri godine". "U ovom trenutku nas posebno zabrinjava opasnost od 'vuka samotnjaka', nekoga tko bi mogao počiniti pokolj velikih razmjera samo s osobnim naoružanjem, kao što se nedavno dogodilo u Norveškoj", istaknuo je, misleći pritom na Andersa Behringa Breivika, optuženog za pokolj 77 osoba u Oslu 22. srpnja.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez i njegov iranski kolega Mahmud Ahmadinedžad osudili su "imperijalističku agresiju" Zapada na Libiju i na Siriju, priopćilo je venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova. U telefonskom razgovoru u ponedjeljak navečer Chavez i Ahmadinedžad su komentirali "stanje nakon imperijalitičke agresije na Libiju i Siriju te se dogovorili da će pratiti to pitanje i pojačati napore radi uspostave mira", kaže se u priopćenju ministarstva objavljenom u utorak navečer. Usto su odlučili ojačati suradnju svojih dviju zemalja u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), te proučiti "negativan utjecaj gospodarske krize u najrazvijenijim zemljama svijeta". Dvije zemlje saveznice odlučile su da će u rujnu upriličiti susret na vrhu u Caracasu, šesti po redu između čelnika tih zemalja, kako bi ojačale političku i gospodarsku suradnju.

ISTANBUL - Organizacija za islamsku suradnju u srijedu se sastaje u Istanbulu kao bi što hitnije pokušala riješiti katastrofu koja pogađa Rog Afrike, dok se Turska već mobilizirala kako bi pomogla žrtvama suše. Ministri vanjskih poslova zemalja te organizacije, koja okuplja 57 država i kojom trenutno predsjedava Turska, razgovarat će o načinima povećanja sredstava za zemlje koje su pogođene sušom. Sastanak se održava na zahtjev Turske. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u četvrtak će otputovati u somalsku prijestolnicu. U petak će biti u Mogadišuu, a posjetit će i nekoliko izbjegličkih kampova. Uz njega će biti i ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Oni bi trebali nazočiti podjeli turske humanitarne pomoći. Turska je već poslala tri zrakoplova za Somaliju s hranom i lijekovima.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙