FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 21. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

CHENGDU

Američki potpredsjednik Joe Biden u nedjelju je, na kraju svog posjeta Kini posvećenog gospodarskim odnosima i američkom dugu, odbio sve primisli da SAD slabi te istaknuo kako Sjedinjene Države "nikada nisu bile i nikada neće biti u bankrotu". Biden je iskoristio govor održan pred stotinama studenata sa Sveučilišta Sečuana u Chengduu kako bi iznio problem ljudskih prava, objašnjavajući da bi Kina "trebala poticati razmjenu građana, studenata i vlade". No, prvo se pozabavio pitanjem američkog duga i stanjem najvećeg gospodarstva na svijetu. "Sigurni ste", kazao je Biden na pitanje o sposobnosti Washingtona da servisira svoje dugove. SAD "nikad nije bio u bankrotu niti će to ikada biti", istaknuo je zamjenik američkog predsjednika , tri tjedna nakon što je sporazumom u Kongresu SAD izbjegnut bankrot. Biden je podsjetio da je "Amerika danas daleko najveće gospodarstvo na svijetu s BDP-om od gotovo 15 bilijuna dolara - što je otprilike dva i pol puta više od kineskog".

TRIPOLI - Četiri snažne eksplozije potresle su u nedjelju rano ujutro libijski glavni grad Tripoli, a u nekoliko je četvrti došlo do silovitih sukoba između pobunjenika i snaga lojalnih režimu pukovnika Moamera Gadafija. Detonacije su odjeknule u središtu Tripolija koji su nadlijetali zrakoplovi, a tijekom noći u gradu su se čule eksplozije i pucnjava, dok su neki svjedoci izvijestili o sukobima u nekoliko gradskih četvrti. Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da postoje "mali sukobi", dodavši da su dobrovoljci i libijske snage svladali pobunjenike koji su se "infiltrirali" u glavni grad te da su sukobi trajali samo pola sata. Pozivajući se svjedoke agencije međutim javljaju da su eksplozije, pucnjave i zvukovi borbe odjekivali Tripolijem i nakon toga, izvješćujući kako je počeo veliki napad pobunjenika na glavno uporište Gadafijeva režima.

ADEN

U dva samoubilačka napada izvršena u južnom Jemenu u noći na nedjelju poginulo je 11 pripadnika lokalnih plemena, među kojima i jedan plemenski starješina, javila je agencija France Presse pozivajući se na liječnike i izvore u u lokalnoj vlasti. Napadi su izvršeni u selu Mudija u južnoj pokrajini Abjan i nešto istočnije u Arkubu. U prvom samoubilačkom napadu u Mudiji poginuo je šeik Abu Bakr Ahal i još dvije osobe, dok je Arkubu u drugom napadu stradalo osmero ljudi, a 20 je ranjeno. Lokalni dužnosnici za napade optužuju pripadnike Al Kaide koji imaju uporišta u tom području. U južnoj jemenskoj pokrajini Abjan lokalna plemena se zajedno s jemenskom vojskom bore protiv islamista koji su blisko povezani s Al Kaidom.

TORONTO

U padu zrakoplova na arktičkom području Kanade poginulo je 12 ljudi, a troje je ozlijeđeno, priopćila je zrakoplovna kompanija First Air u nedjelju. Zrakoplov "Boing 737" je s ukupno 15 ljudi, od kojih četvero članova posade, poletio iz Yellowknifea, prijestolnice Sjevernog teritorija, i srušio se nadomak zračne luke u Resolute Bayu, jednoj od najsjevernijih kanadskih općina. Razlozi za pad zrakoplova zasad nisu poznati, a istraga je u tijeku.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙