FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

SARAJEVO - Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine dalo je suglasnost za dodatno ispitivanje Dragana Paravinje o okolnostima smrti srbijanske novinarke Radislave Vujasinović, potvrdila je u četvrtak Hini glasnogovornica toga ministarstva Marina Bakić. "Jučer (srijedu) dobili smo takav zahtjev od ministarstva pravosuđa Hrvatske i danas je dana suglasnost da se Paravinju dodatno ispita", pojasnila je Bakić. Dragan Paravinja bit će ispitan u zatvoru u Šibeniku gdje se nalazi otkako ga je 22. srpnja BiH privremeno izručila Hrvatskoj kako bi omogućila provedbu istrage o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša.

LONDON - Velika Britanija će se obračunati s bandama i mogla bi u pomoć pozvati vojsku ako se ovotjedni nemiri ponove, izjavio je u četvrtak britanski premijer David Cameron rekavši da neće dopustiti da "kultura straha" zavlada britanskim ulicama. Vlada će policiji dati ovlasti da ljudima skida pokrivala za glavu, pošto su brojni huligani koji su razbijali i pljačkali trgovine po Londonu nosili različite vrste maski da ne bi bili identificirani. Cameron, koji je policiju već ovlastio da koristi palice i vodene topove, rekao je da bi trebalo razmisliti i o ograničenju korištenja društvenih mreža ako se pokaže da su oni korišteni u planiranju "nasilja, nereda i kriminala".

PRIŠTINA - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle zatražio je u četvrtak od Kosova i Srbije da uskoro postignu dogovor u sporu na sjeveru Kosova te istodobno snažno podupro cjelovitost Kosova. Sve strane trebaju provesti srbijansko-kosovski sporazum s KFOR-om o rješenju krize na sjeveru Kosova a dijalog Prištine i Beograda treba se što prije nastaviti, rekao je Westerwelle u Prištini tijekom posjeta Kosovu. "Mi smo za to da sve strane provedu privremeni sporazum. Sukobi na etničkoj osnovi nisu prihvatljivi i ne bi se trebali događati u Europi", rekao je Westerwelle na konferenciji za novinstvo nakon susreta s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem.

DAMASK - Sirijske vlasti ponovno su poslale postrojbe da suzbiju prosvjede pri čemu je u četvrtak ubijeno pet civila, dan nakon šokantnih UN-ovih podataka o kršenju ljudskih prava u Siriji. Nove američke sankcije, misije turskog izaslanika te izaslanstva triju zemalja nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a nisu nimalo djelovale na režim Bašara al-Asada koji izjavljuje da će suzbiti pobunu, iako priznaje neke greške. Nakon gotovo pet mjeseci od izbijanja prosvjedi ne jenjavaju. Aktivisti su putem Facebooka pozvali na velike prosvjedne skupove u petak.

PARIZ - Francuzi više vjeruju njemačkoj kancelarki Angeli Merkel nego vlastitom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu, kao osobi sposobnoj izvući zemlju iz krize, rezultati su ankete objavljeni u četvrtak. Anketa, objavljena dan nakon što su dionice francuskih banaka potonule zbog spekulacija tržišta o stanju državnih financija, pokazala je da 46 posto ispitanika podupire Merkel i njezin tim, prema 33 posto koji su se izjasnili za Sarkozyja i njegovu vladu.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙