FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 15. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi u nedjelju je imao "dugi i prijateljski" telefonski razgovor s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u kojem mu je izložio nove talijanske mjere štednje usvojene u petak, priopćio je ured talijanskog premijera. Berlusconi je prije svega pojasnio svojem sugovorniku način na koji donesene mjere mogu pridonijeti proračunskoj ravnoteži već od 2013., stoji u priopćenju. Dvojica državnika odlučila su ostati u redovitom kontaktu, dodaje se. Novi talijanski plan predviđa uštede od 45,5 milijardi eura kroz dvije godine kako bi se postigla proračunska ravnoteža već 2013. godine, a ne 2014. Uštede bi se trebale ostvariti kombinacijom smanjenja javne potrošnje i povećanjem poreza.

BERLIN - Njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU), stranka kancelarke Angele Merkel, pretrpjela je u nedjelju težak udarac kad je regionalni čelnik te stranke bio prisiljen dati ostavku zbog afere sa šesnaestogodišnjakinjom. Četrdesetogodišnji Christian von Boetticher objavio je u nedjelju da daje ostavku na dužnost predsjednika CDU-a u državi Schleswig-Holstein. Boetticher je trebao naslijediti predsjednika vlade Schleswig-Holsteina Petera Harryja Carstensena, koji se neće kandidirati na izborima u najsjevernijoj njemačkoj državi, u svibnju 2012. Boetticherova veza sa šesnaestogodišnjakinjom, iako nije protuzakonita, izazvala je negodovanje u stranci. Nakon hitnog sastanka stranačkih čelnika u Kielu, dužnosnici CDU-a rekli su da će Boetticher ostati stranački čelnik u parlamentu države Schleswig-Holstein gdje je CDU na vlasti s Liberalnom demokratskom strankom (FDP). "Christian von Boetticher rekao je da je pogrešno procijenio moralnu komponentu (veze)", rekla je čelnica CDU-a Angelika Volquartz nakon hitnoga sastanka.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez vratio se u domovinu u nedjelju ujutro, nakon drugog ciklusa kemoterapije na Kubi, a u razgovoru za državnu televiziju zvučao je optimistično i energično. Chavez je rekao da je ovaj put lakše podnio terapiju i da će njegovi liječnici uskoro odlučiti je li mu potreban i treći ciklus kemoterapije ili možda zračenje. "Prvi put mi je bilo teže nego drugi put, kada su otrovne tvari slabije djelovale na mene pa nisam bio razdražljiv, nisam imao vrućice i mučnine", rekao je.

"Imam strašan apetit. Fidel (Castro) me tjerao da jedem ribu", rekao je o svom domaćinu, bivšem kubanskom vođi. Chavezu je u lipnju uklonjen tumor u klinici na Kubi, gdje je primio i dvije kemoterapije i gdje se za nj brinuo njegov dobar prijatelj i mentor Fidel Castro.

LONDON - Šest osoba, među kojima dvojica muškaraca, dvije žene i dvoje djece, izbodeni su nasmrt nožem u nedjelju, u jednom stanu u Saint Helieru, glavnom gradu kanalskog otoka Jersey, priopćila je policija. Policija, koja je tijekom poslijepodneva primila poziv za pomoć nakon informacija o višestrukom napadu nožem, uhitila je tridesetogodišnjeg muškarca. Pet osoba pronađeno je mrtvo na mjestu nesreće, a šesta žrtva je podlegla ozljedama u bolnici. Ubijeni su dvojica muškaraca, dvije žene i dvoje djece, dodaje policija. Svi su bili stanovnici otoka. Policija je u Saint Helieru osnovala krizni stožer i saslušala više svjedoka. "Ova složena istraga je na početku i pokušavamo utvrditi što se točno dogodilo", rekao je načelnik kriminalističke policije Stewart Gull. Očevidac Andre Thorpe rekao je da je čuo kako su sve žrtve članovi iste obitelji.

JERUZALEM - Zapovjednik kineskih oružanih snaga doputovao je u nedjelju u prvi posjet Izraelu, unatoč ne previše bliskim odnosima tih dviju zemalja. General Chen Bingde trebao bi posjetiti izraelsku vojnu bazu i informirati se o sigurnosnim pitanjima, rekao je izraelski vojni glasnogovornik, dodavši da posjet kineskog generala treba smjestiti u okvir "razvoja međunarodne suradnje".

Izrael i Kina uspostavile su odnose prije gotovo dvadeset godina, ali oni su povremeno poprilično zategnuti. Izrael je morao otkazivati prodaju oružja Kini pod pritiskom Sjedinjenih Država, a Kina nije željela poduprijeti međunarodne sankcije protiv Irana, velikog neprijatelja Izraela, i s njim je razvijala dobre odnose. Izraelski dužnosnici odbacili su bilo kakve izglede da će se razgovarati o vojnim sporazumima. U Kini je u lipnju boravio izraelski ministar obrane Ehud Barak.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙