FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 28. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ISLAMABAD - Drugi čovjek terorističke mreže al-Kaide Atija abd al-Rahman ubijen je prije pet dana u Pakistanu, izjavio je u subotu za Reuters viši američki dužnosnik. Izvor nije rekao kako je al-Rahman ubijen, ali je obznanio da se to dogodilo u Vaziristanu, u sjeverozapadnom Pakistanu. Njegova smrt velik je udarac toj ekstremističkoj organizaciji, rekao je američki izvor. Nakon ubojstva Osame bin Ladena u svibnju, vođenje al-Kaide preuzeo je Ajman al-Zavahiri, dok je al-Rahman je postao njegov zamjenik. "Smrt Atije abd al-Rahmana užasan je gubitak za al-Kaidu jer se al-Zavahiri jako naslanjao na njega u vođenju organizacije. Iz velike količine materijala zaplijenjenog u kući Osame bin Ladena vidljivo je bilo da je al-Rahman i prije imao jako veliku ulogu u planiranju terorističkih operacija", rekao je izvor. Američki ministar obrane Leon Panetta rekao je prošli mjesec tijekom posjeta Afganistanu da će strateški poraz al-Kaide biti na dohvat ruke ako SAD ubije ili zarobi dvadesetak vođa iz jezgre organizacije.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u subotu o krizi euro-zone i turbulencijama na financijskom tržištu te su obećali da će poduzeti mjere kako bi se potaknula globalna ekonomija, stoji u priopćenju Bijele kuće. "Dvoje čelnika složilo se u pogledu važnosti zajedničke akcije, u koju su uključene i zemlje članice G20, koja će omogućiti da se uhvate u koštac s aktualnim ekonomskim izazovima te da se potakne jačanje globalne ekonomije i poveća broj radnih mjesta", stoji u priopćenju. Obama i Merkel razgovarali su telefonom i o stanju na Bliskom istoku. Nastavit će raditi na izjavi Kvarteta za Bliski istok (EU, SAD, Rusija i UN), koje će biti temelj za pokretanje izravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

KAIRO - Predsjednik Arapske lige Nabil el-Arabi ocijenio je u subotu da je "uporaba sile" u gušenju pobuna u arapskome svijetu "nepotrebna", smjerajući otvoreno na stanje u Siriji.

Otvarajući izvanrednu ministarsku sjednicu Arapske lige, El-Arabi je istaknuo kako su događaji pokazali da je "uporaba sile nepotrebna" u gušenju "revolucija" i "pobuna" koje "zahtijevaju radikalne promjene" i čiji su "zahtjevi legitimni".

"Moramo pozitivno reagirati na zahtjeve arapske mladeži", budući da je "brza provedba predloženih reforma" najsigurniji način da se spriječe "intervencije izvana", dodao je.

Omanski ministar vanjskih poslova Jusef Ben Alavi, vršitelj dužnosti predsjednika Ministarskog vijeća Arapske lige, rekao je da se "Sirija našla u teškim okolnostima i proživljava teške trenutke, zbog čega se moramo dogovoriti o tome što ćemo ponuditi sirijskoj braći kako bi mogli svladati sadašnju krizu na bazi dogovora".

Ministri vanjskih poslova 22 članice Arapske lige sastali su se na ovoj izvanrednoj sjednici kako bi raspravljali o stanju u Siriji i u Libiji.

(Hina) xdj yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙