FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 10. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Amnesty International izrazio je u utorak "veliku zabrinutost" zbog počasti koju je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor nedavno odala dvojici hrvatskih generala osuđenim zbog ratnih zločina nad Srbima i "glorificiranja" vojno-redarstvene operacije Oluja. "Amnesty International jako je zabrinut i smatra da bi takve izjave (...) koje glorificiraju operaciju 'Oluja' i osobe koje se smatra odgovornim za ratne zločine počinjene u okviru te operacije mogle poslati političku poruku koja bi mogla potkopati provedbu pravde", ocjenjuje AI a prenosi agencija AFP."To može obeshrabriti (hrvatski) pravosudni sustav da istražuje i sudi za zločine počinjene tijekom operacije 'Oluja'", dodaje AI. Kosor je u petak na obilježavanju 16. godišnjice operacije "Oluja" u Kinu "posebno" pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, što je nekoliko stotina uzvanika pozdravilo dugim pljeskom. Njezinu izjavu osudili su srbijanski predsjednik Boris Tadić i čelnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

ANKARA/BRASILIA - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je da je u utorak u Damasku razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom o tome kako prekinuti krvoproliće u njegovoj zemlji i pokrenuti demokratske reforme. "Nadamo se da će idućih dana biti poduzete mjere za prekid krvoprolića i da će se otvoriti put za proces političkih reformi", rekao je Davutoglu u zračnoj luci u Ankari, po povratku iz jednodnevnog posjeta Siriji.

"Imali smo prigodu iskreno i otvoreno razgovarati o mjerama koje bi trebalo poduzeti da se vojska i narod ponovno ne nađu na protivničkim stranama, da se događaji poput onih u Hami ne ponove", dodao je, istaknuvši da je sa sirijskim predsjednikom razgovarao šest sati, od čega tri i pol sata u četiri oka.

Davutoglu je kazao da je sirijskom predsjedniku predao pisanu poruku turskog predsjednika Abdullaha Gula i usmenu predsjednika turske vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Izaslanstvo Indije, Brazila i Južnoafričke Republike predat će u srijedu sirijskoj vladi oštru poruku pozivajući je da prekine represiju i započne dijalog s prosvjednicima.

PODGORICA - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u utorak u Podgorici da se Njemačka protivi pregovorima o promjeni granica u jugoistočnoj Europi. "Teritorijalna cjelovitost zemalja u regiji tema je o kojoj Njemačka neće pregovarati", rekao je Westerwelle nakon sastanka s predsjednikom crnogorske vlade Igorom Lukšićem. "Put prema EU ide preko demokracije, reformi, suradnje i potrage za rješenjima svih sukoba mirnim putem. U tom kontekstu, uzdajemo se u konstruktivan pristup Crne Gore prema Kosovu", rekao je. Westerwelle će u četvrtak posjetiti Kosovo. To će biti prvi posjet jednog europskog ministra Kosovu od početka napetosti između Prištine i Beograda na njihovoj zajedničkoj granici 25. srpnja. Priština je tada pokušala rasporediti carinike i policajce na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak kako bi provela embargo na uvoz iz Srbije. Berlin i London pozvali su u ponedjeljak Srbiju i Kosovo na mir, istaknuvši da će umanjiti svoje izglede za ulazak u EU ako se napetosti na granici nastave. Westerwelle će u srijedu boraviti u radnom posjetu Hrvatskoj, a s njim će se u Dubrovniku sastati potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

LONDON - Teški neredi posljednjih dana u Engleskoj, ako je suditi po podatcima na stranicama za internetsku trgovinu Amazon, izazvali su u toj zemlji pravu pomamu za priručnim borbenim sredstvima, a najpopularnije su pritom palice za baseball. Prema navodima Amazona, prodaja palica porasla je u posljednja 24 sata za 60 do 70 puta. Izravna povezanost prodaje palica za baseball s neredima nije nedvojbeno utvrđena, ali je činjenica da su palice zauzele prvih šest mjesta najprodavanijih proizvoda u rubrici "šport i slobodno vrijeme". Za razliku od Engleske, u drugim zemljama, primjerice u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, u toj rubrici najprodavaniji su ruksaci, plinska kuhala i odjeća.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙