FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, čeka se Bernanke

Autor: mpuk
LONDON, 26. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u petak na međunarodnim tržištima budući da investitori čekaju govor predsjednika američke središnje banke Fed o zdravlju najvećeg vjetskog gospodarstva i vodećeg potrošača nafte.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 37 centi na 110,25 dolara. Na američkom tržišu bila je u minusu 35 centi i iznosila 84,95 dolara.

Sve oči uprte su u predsjednika Feda Bena Bernankea koji će se poslijepodne obratiti bankarima na godišnjem skupu u Jackson Holeu u saveznoj državi Wyoming. Tržišta žele čuti kako Fed planira pomoći američkom gospodarstvu, iako sve više trgovaca ocjenjuje da su bančine mogućnosti ograničene.

"Danas će fokus biti na Benu Bernankeu i na uraganu Irene, a obje stvari su nepredvidive", zaključio je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

U prvom je planu zabrinutost zbog slabog oporavka gospodarstva. Deutsche Bank pridružila se sve većem broju banaka koje su snizile prognoze za cijene nafte, sa 114 na 112 dolara za barel u 2011. na londonskom tržištu, te sa 100 na 94 dolara za barel na američkom tržištu.

"Sada ocjenjujemo da će gospodarstvo vjerojatno rasti sporije u 2011. i 2012", kazao je Adam Sieminski iz Deutsche Banka.

Ulagače zabrinjava i stanje u europskim gospodarstvima. Tako je španjolsko gospodarstvo raslo sporije u drugom tromjesečju u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, što je potpirilo zabrinutost da bi Španjolska mogla skliznuti natrag u recesiju ako se stanje gospodarstva eurozone dalje pogorša.

Očekivanja njemačkih potrošača za rujan pogoršala su se, dotaknuvši najnižu razinu u 10 mjeseci pod utjecajem dužničke krize u eurozoni i straha od još jedne recesije u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, pokazalo je u četvrtak istraživanje instituta GfK.

Potporu tržištu pruža pak kretanje uragana Irene, koji predstavlja potencijalnu prijetnju opskrbi. Uragan je u četvrtak pogodio Bahame a očekuje se da će u subotu dosegnuti saveznu državu Sjevernu Karolinu i krenuti sjeverno uz obalu, prema New Yorku.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,61 dolara, što znači da je bila 1,08 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙