FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borbe u Libiji podigle cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 23. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte na londonskom tržištu porasla je u utorak, poduprta boljim od očekivanja podacima o proizvodnji u Njemačkoj i Kini, te nesigurnošću u Libiji, gdje su vladine pristaše organizirale protunapad.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 42 centa na 108,78 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 1,21 dolar i iznosila je 85,63 dolara.

Snage odane libijskom vođi Muammaru Gaddafiju borile su se u utorak protiv pobunjenika u Tripoliju, proširivši sukob za koji se u ponedjeljak činilo da je pri kraju nakon što su pobunjenici ušli u središte Tripolija.

Ta je informacija u ponedjeljak potaknula prognoze o skorašnjem završetku oružanih sukoba, te su cijene nafte na londonskom tržištu pale u očekivanju skorašnje obnove izvoza iz Libije.

Ulagači su se usmjerili na pozitivne podatke, indekse menadžera nabave u Njemačkoj i Kini, koji su pokazali da motori globalnog gospodarstva i dalje snažno rastu, unatoč mogućem usporavanju u sektoru proizvodnje.

"Nazire se svjetlo na kraju tunela u Libiji i svaka naznaka završetka sukoba pritisnut će cijene nafte u Londonu jer će biti više nafte u atlantskom bazenu", tumači Helen Henton, analitičarka Standard Chartereda.

„Moglo bi potrajati prije nego što nafta ponovno poteče iz Libije“, tvrdi pak John Vautrain iz tvrtke Purvin & Gertz. „U ponedjeljak je vladala euforija. No, cijela zemlja još nije u potpunosti mirna i nema organiziranu vladu. Puno toga nedostaje“, dodao je.

Sin Muammara Gaddafja, za kojeg su pobunjenici kazali da su ga zarobili, pojavio se među pristalicama režima u Tripoliju, pružajući im potporu. Još se ne zna gdje je sam Muammar Gadafi.

Ulagači također očekuju podatke o zalihama sirove nafte u SAD-u za koje se prognozira da su pale zbog manjeg uvoza, pokazala je anketa Reutersa.

Ulagači očekuju i govor predsjednika Fed-a Bena Bernankea u petak na godišnjem skupu zastupnika i akademika radi signala o mogućem hitnom novom programu stimulativnih mjera za gospodarstvo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 103,84 dolara, što znači da je bila 48 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙