FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za Francusku

Autor: mpuk
LONDON, 11. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijena nafte pala je u četvrtak na londonskom tržištu ispod razine od 106 dolara za barel temljem straha investitora da bi se europska dužnička kriza mogla preliti na Francusku i naškoditi globalnom gospodarskom rastu.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 95 centi na 105,73 dolara. Na američkom tržištu smanjila se za 41 cent na 82,48 dolara za barel.

Tržište bruji o prijetnji sniženja francuskog kreditnog rejtinga, a uzdrmao ga je i strah za financijsko zdravlje Societe Generalea, jedne od ključnih francuskih banaka. Nije ga umirilo ni to što su tri vodeće agencije potvrdile francuski najviši rejting 'AAA'.

Čelnik francuske banke Societe Generale žestoko je odbacio glasine o upitnoj financijskoj čvrstoći banke.

„Kolebanja su rezultat nastojanja trgovaca da usporede temeljne faktore koji utječu na cijene s makrogospodarskim okruženjem. Imali smo konstruktivne podatke o zalihama nafte ali postoji makroekonomska neizvjesnost, što posebice dolazi do izražaja u zabrinutosti u vezi s francuskim bankama“, rekao je Tony Hall iz tvrtke Duet Commodities.

Tjedni podaci američke vlade o zalihama pokazali su pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 5,23 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast za 1,5 milijuna barela.

Neizvjesnost oko ekonomskih izgleda teško je početkom kolovoza pogodila cijene nafte, koje su u Londonu pale s oko 117 dolara za barel ispod razine od 100 dolara početkom ovog tjedna.

Iako su se u međuvremenu oporavile, skočivši u utorak oko četiri posto, mnogi analitičari i dalje smatraju da su izgledi svjetske potražnje za naftom vrlo neizvjesni.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 101,20 dolara, što znači da je bila 33 centa niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙