FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte oko 109 dolara, sve oči uprte u Bernankea

Autor: mpuk
LONDON, 24. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na londonskom tržištu nadomak razini od 109 dolara za barel nakon što je prekid opskrbe prevagnuo nad zabrinutošću u vezi s potražnjom a oprez zaustavio ulagače uoči govora čelnika američke središnje banke pred kraj tjedna.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 41 cent, na 108,90 dolara. Na američkom tržištu za isporuke u listopadu bila je u minusu 30 centi i iznosila je 85,14 dolara.

Očekuje se da će Ben Bernanke izraziti razočaranje rastom u SAD-u i ponuditi korektivne mjere koje bi trebale pokrenuti najveće svjetsko gospodarstvo, inače vodećeg potrošača nafte u svijetu.

„Nema puno impulsa ni u jednom smjeru, uz tržište koje je uhvaćeno između problema s opskrbom na jednoj strani, s obzirom na prekid libijskog izvoza koji će vjerojatno potrajati, te slabog gospodarskog rasta i usporavanja potražnje na drugoj strani", rekao je Tobias Merath iz banke Credit Suisse.

Trgovanje naftom vjerojatno će ostati oprezno barem do govora Bernankea u petak, koji bi mogao pomoći rasvijetliti izglede za američko gospodarstvo i osigurati zamah, dodao je Merath.

Tijekom dana ulagači će pratiti objavu izvješća američke vlade o zalihama sirove nafte. Podaci Američkog naftnog instituta pokazali su u utorak iznenađujući pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela, naprema prognozama analitičara da će porasti za 800.000 barela.

Njemačko poslovno raspoloženje pokvarilo je raspoloženje na tržištu, zabilježivši u kolovozu pad veći od očekivanja, što je dodatni znak da europski rast usporava.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,91 dolara, što znači da je bila 2,07 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙