FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad američkih zaliha benzina podigao cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 17. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji podaci o zalihama u SAD-u pokazali neočekivano snažan pad zaliha benzina a optimistični gospodarski podaci prigušili zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u listopadu porasla je u Londonu za 1,18 dolara na 110,31 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj cijeni od 87,60 dolara.

Američke zalihe benzina pale su u prošlom tjednu za 5,4 milijuna barela, što je više nego što se očeklivalo, objavio je u utorak Američki naftni institut (API). Bolji od očekivanja američki podaci o industrijskoj proizvodnji također su pomogli poboljšati raspoloženje.

"Nafta se postojano, možda čak i sporo oporavlja od averzije prema riziku koja je pritisnula i tržišta dionica", izjavio je Harry Tchilinguirian iz banke BNP Paribas.

"Cijene nafte ubuduće će se pojačano oslanjati na vlastite oslonce. Tako je jutros tržište vjerojatno umirio podatak koji je pokazao da u SAD-u ne gomilamo zalihe benzina, s obzirom na nagli pad očitovan u izvješću API-ja".

"Vidjet ćemo hoće li te podatke danas potvrditi američka vlada“, dodao je.

Jučearšnji sastanak francuskog predsjednika i njemačke kancelarke nije umirio zabrinutost ulagača vezano za dužničke probleme u Europi. Neki analitičari tvrde da bi zabrinutost ponovno mogla pritisnuti cijene nafte.

Zabrinutost zbog europske dužničke krize pritisnula je u posljednjih nekoliko tjedana tržište nafte, dodatno pojačavši zabrinutost zbog slabih američkih gospodarskih podataka, koji bi mogli pogoditi potražnju za gorivom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,42 dolara, što znači da je bila 64 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙