FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah za gospodarski rast i jači dolar pritisnuli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 16. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte pala je u utorak na londonskom tržištu budući da su zabrinutost vezana za globalni gospodarski rast i jači dolar prigušili apetit ulagača za rizičnom imovinom.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,40 dolara na 108,51 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 1,24 dolara i iznosila je 86,64 dolara.

Fokus tržišta zadržao se na dužničkoj krizi u eurozoni uoči sastanka francuskog predsjednika Nicolas Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Sve su oči usmjerene na današnji europski susret, pa tržišta obilježavaju nagli skokovi kretanja i kolebanja cijena“, kazao je David Morrison iz tvrtke GFT Global. "Nafta reagira na slabost eura, snagu dolara i ulagači općenito pokazuju nesklonost riziku“.

Zabrinutost zbog neizvjesnog gospodarskog oporavka povećala se nakon objave podataka iz Njemačke o usporavanju rasta bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju na 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

"Opći je dojam kada se gledaju njemački podaci da izgledi za globalni rast nisu pretjerano ohrabrujući", tumači Morrison.

Cijene je dodatno pritisnuo jači dolar, koji je dobio na vrijednosti 0,43 posto u odnosu na košaricu ključnih valuta. Jačanje američke valute koči potražnju jer slabi kupovnu moć imatelja drugih valuta.

Trgovci su u ponedjeljak kazali da curenje nafte na polju Royal Dutch Shella u Sjevernom moru po svemu sudeći neće značajnije utjecati na opskrbu tržišta u Londonu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 104,78 dolara, što znači da je bila 97 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙