FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bojazni u vezi s potražnjom pritisnule cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 12. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijena nafte pala je u petak na londonskom tržištu ispod razine od 108 dolara za barel, pritisnuta bojaznima u vezi s potražnjom u industrijskim zemljama i jačim dolarom.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u rujnu pala je na londonskom tržištu za 33 centa na 107,69 dolara, nakon što je ranije nakratko dotaknula i razinu od 106,86 dolara.

Na američkom tržištu cijena je bila u minusu 60 centi i iznosila je 85,12 dolara za barel, nakon što je nakratko dotaknula i razinu od 84,02 dolara.

Trgovci i analitičari kazali su da su promjene cijena za jedan dolar uobičajene s obzirom na kolebljivost na tržištu.

Zabrinutost u vezi s potražnjom u zemljama OECD-a pritisnula je tržišta nakon upozorenja Međunarodne agencije za energiju (IEA) u srijedu da bi u slučaju rasta gospodarstva za samo tri posto u 2012. rast potražnje za naftom iznosio samo 600.000 barela dnevno.

"Još je uvijek prisutna skepsa oko toga jesu li temeljni čimbenici ponude i potražnje dovoljno snažni da opravdaju daljnja poskupljenja, pa su neki sudionici na tržištu krenuli u dobitonosne prodaje", kazao je Carsten Fritsch, analitičar frankfurtskog Commerzbanka.

"Stanje na tržištu se malo popravilo, vidjeli smo rast na tržištima dionica i rast cijena metala, međutim nafta je pokazala znakove odvajanja od tog trenda, što upućuje na relativnu slabost. To je opravdano s obzirom na stanje s ponudom i potražnjom".

Ukazao je također na slabljenje kineske potražnje u srpnju i na podatke iz Francuske koji su pokazali stagnaciju gospodarskog rasta u drugom tromjesečju zbog pada potrošnje kućanstava.

Pogoršanje izgleda za gospodarski rast i ponovno pojavljivanje znakova stresa na financijskim tržištima stvorili su pritisak na naftu, objavili su analitičari JP Morgana u bilješci.

Dodatni pritisak na naftna tržišta stvarao je jači dolar, što obično koči potražnju imatelja ostalih valuta jer slabi njihovu kupovnu moć.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 103,29 dolara, što znači da je bila 2,09 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙