FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle u očekivanju Fedova skupa u Wyomingu

Autor: mpuk
LONDON, 25. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je u četvrtak nadomak 111 dolara, poduprta padom američkih zaliha sirove nafte i nadama investitora da bi američka središnja banka mogla u petak objaviti dodatne poticajne mjere za gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 75 centi, na 110,90 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 67 centi i iznosila je 85,83 dolara.

Čelnik Fed Ben Bernanke planira se u petak obratiti središnjim bankarima na godišnjoj simpoziju u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming. U prošlogodišnjem nastupu na takvom skupu skicirao je Fedov program otkupa obveznica vrijedan 600 milijardi dolara čija je svrha bilo oživljavanje američkog gospodarstva.

Cijene nafte dobile su također potporu od izvješća američke vlade o padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,21 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast za 800.000 barela.

"Tržište je očekivalo rast zaliha sirove nafte, ali izvješće je pokazalo njihov pad", rekao je Victor Shum iz konzultantske tvrtke Purvin & Gertz u Singapuru.

Naftnim je tržištima na ruku išao i slabiji dolar, koji obično potiče potražnju jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a pažnja ulagača fokusirana je i dalje i na zbivanja u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Vlade Europske unije vjerojatno će do kraja idućeg tjedna usvojiti embargo na uvoz sirijske nafte u nastojanju da pritisnu predsjednika Bashar al-Assada da promijeni odnos prema prosvjednicima, kazali su u srijedu europski diplomati.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 106,53 dolara, što znači da je bila 62 centa viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙