FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KAIRO - Egipat je u subotu odlučio povući svojeg veleposlanika u Izraelu, prosvjedujući protiv ubojstva svojih pet policajaca na granici s Izraelom, objavila je egipatska televizija. "Egipat je odlučio povući svojeg veleposlanika u Izraelu dok se Izrael službeno ne ispriča", objavila je televizija. Nešto ranije je izraelski veleposlanik u Kairu pozvan u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bio izražen službeni prosvjed zbog ubojstva policajaca. Egipatska vlada zatražila je i "izraelsku službenu ispriku", objavila je egipatska agencija MENA. Ovo je drugi put da Egipat, prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom 1979. godine, povlači svojeg veleposlanika u Izraelu. Prvi je put to učinjeno u studenome 2000. kada su Egipćani prosvjedovali protiv "izraelske prekomjerne upotrebe sile" nad Palestincima nakon izbijanja druge Intafade. Više od 20 ljudi, među kojima osam Izraelaca, ubijeno je u četvrtak u napadima na izraelska vozila u blizini granice s Egiptom u sinajskoj pustinji, što je izazvalo zabrinutost u Izraelu oko pojačane vojne aktivnosti uzduž granice. Izraelci su uzvratili masovnom ofenzivom svojih snaga uzduž granice, sjeverno od ljetovališta Eilata na Crvenom moru. Po egipatskim izvorima, izraelski progonitelji ušli su na egipatski teritorij i tamo usmrtili petoricu graničnih policajaca.

MADRID - Papa Benedikt XVI. ispovjedio je u Madridu na Svjetskim danima mladih četvero mladih hodočasnika, dva mladića i dvije djevojke, kao znak pridavanja značaja pokajanju. U parku Retiro, u središtu Madrida, Papa je stigao u devet sati. Potom je tijekom pola sata slušao ispovijedi dvoje hodočasnika na francuskom jeziku, jednog švicarskog na njemačkom i četvrtog na španjolskom. Ništa nije procurilo o tim razgovorima, tajna ispovijedi ostala je sačuvana. Identitet četvero hodočasnika nije otkriven. Stotine svećenika i biskupa izmjenjuje se svakodnevno od početka 26. Svjetskih dana mladih kako bi poslušalo ispovijedi tisuća mladih katolika. Vrhunac Svjetskog dana mladih bit će sutra kada se na misi koju će Papa predvoditi u zračnoj luci Cuatro Vientos očekuje dva milijuna ljudi.

MOSTAR - Bivši ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS) i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman, koji čeka odluku vlasti RH oko eventualnog skidanja obveze čuvanja državne tajne nakon što je obrana optuženog Radovana Karadžića zatražila njegovo svjedočenje u Haagu, izjavio je u subotu za Dnevni avaz da Karadžićeva obrana neće uspjeti dokazati da se u Srebrenici nije radilo o zaštićenoj zoni pod nadzorom UN-a. Tuđman bi se po zahtjevu Karadžićeve obrane trebao izjasniti o navodnom krijumčarenju oružja iz Irana preko Hrvatske u zaštićene zone Srebrenicu i Žepu 1994. i 1995. godine uz prešutnu suglasnost Sjedinjenih Američkih Država, na što čeka odobrenje hrvatske vlade koja treba odlučiti hoće li ga osloboditi čuvanja državne tajne. Tuđman je za Avaz rekao kako je poznato da je Hrvatska za vrijeme rata u BiH propuštala naoružanje za Hrvatsko vijeće obrane i Armiju BiH. "Karadžićeva je teza očito ta da je dio oružja otišao u Srebrenicu. Po tome, da to valjda nije bila zaštićena zona, i Karadžić je iz tog razloga naredio ono što je naredio. Mislim da Karadžić time ništa neće uspjeti dokazati. Srebrenica nije ugrožavala Srbe, nego su Srbi ugrozili egzistenciju Bošnjaka", rekao je Tuđman za Dnevni Avaz.

ZAVIJA - Libijski pobunjenici bore se u obalnim gradovima oko okruženog glavnog grada Tripolija, u pokušaju da nakon šestomjesečnih borbi konačno svrgnu s vlasti Moamera Gadafija. Eksplozije minobacačkih granata i raketa te pucnjava iz protuavionskih strojnica odjekuju središtem Zavije, grada na obali Sredozemnog mora 50 kilometara zapadno od Tripolija u koji su pobunjenici ušli jučer. Zauzimanje toga strateškog grada promijenilo je situaciju na terenu jer je Tripoli odsječen od glavnih prometnica, pa se Gadafi našao pod najvećim pritiskom dosad. I dok pokušavaju uspostaviti punu kontrolu nad gradom i rafinerijom nafte, pobunjenici su na središnjem gradskom trgu izmjenjivali vatru s Gadafijevim snagama utvrđenima u obližnjoj bolnici, no naposlijetku su ih istjerali, prenose očevici. Istočno od Tripolija, gdje su borbe teže i pobunjenici napreduju sporije, oporbene snage bore se za svaku ulicu u gradu Zlitanu i trpe velike gubitke, izvijestio je Reutersov novinar. Glasnogovornik ustanika kaže da su poginula 32 pobunjenika, a 150 ih je ranjeno. Glasnogovornik libijske vlade Mousa Ibrahim rekao je u petak navečer da vojska i dalje drži Zaviju i Zlitan.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙