FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 21. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

MADRID - Snažna oluja zahvatila je u subotu navečer zračnu bazu Cuatro Vientos, pokraj Madrida, natjeravši papu Benedikta XVI. da prekine homiliju pred milijun mladih hodočasnika okupljenih na molitvenom bdjenju. Nakon velike vrućine tijekom dana, s temperaturom koja se popela na 38 Celzijevih stupnjeva, u subotu navečer je zapuhao snažan vjetar praćen kišom i munjama i Papi je s glave otpuhao bijelu kalotu u času kada je počinjao propovijed. Premda je bio pod velikim bijelim kišobranom, Papa je morao prekinuti nagovor. Razbarušene sijede kose, Benedikt XVI. je pričekao nekoliko trenutaka da se oluja smiri, dok su se pod naletima vjetra rušile stolice oko golemog oltara dugog 200 metara. Mladi hodočasnici se nisu uplašili, već su se od vjetra i kiše počeli štititi pokrivačima koje su donijeli kako bi prenoćili pod vedrim nebom. "Pričekat ćemo nekoliko trenutaka. Računamo s vašim molitvama i vidjet ćemo hoće li ovo prestati", razlijegale su se iz zvučnika riječi organizatora.

WASHINGTON - Stotinjak osoba uhićeno je u subotu ispred Bijele kuće, gdje su prosvjedovali u okviru dvotjedne "akcije građanske neposlušnosti" protiv planirane gradnje naftovoda kojim bi se kanadska nafta dopremala u Teksas. "Predsjednik Obama može jednim potezom pera zaustaviti tu smrtonosnu klimatsku katastrofu", rekao je Bill McKibben, glasnogovornik Tar Sands Actiona, ekološke skupine koja će svakodnevno organizirati prosvjede sve do 3. rujna. "Riječ je o najvažnijem ispitu iz ekologije za Obamu", rekao je McKibben za francusku novinsku agenciju. "On će odlučiti hoće li dati odobrenje za taj orijaški naftovod" dug 2.700 km, nazvan Keystone XL. Oko 2.200 ljudi iz svih krajeva zemlje treba doći na prosvjede kako bi se "dali uhititi" ispred Bijele kuće, gdje su inače prosvjedi zabranjeni. McKibben je nazvao prosvjede "najvećim očitovanjem građanskog neposluha zbog okoliša u zadnjih nekoliko desetljeća".

BENGAZI - Dani libijskog čelnika Moamera Gadafija su odbrojani dok pobunjeničke snage ostvaruju stalni napredak na ratištu, a oporbeni čelnici moraju surađivati kako bi se pripremili za preuzimanje vlasti, izjavio je u subotu visoki američki dužnosnik. "Jasno je da se situacija okreće protiv Gadafija. Oporbene snage nastavljaju ostvarivati značajne dobitke na terenu dok njegove snage slabe. Vrijeme je da Gadafi ode i mi čvrsto vjerujemo da su mu dani odbrojani", rekao je pomoćnik američke državne tajnice Jeffrey Feltman, nakon sastanka s čelnicima libijskih pobunjenika u njihovom stožeru u Bengaziju, na istoku zemlje. Washington je priznao pobunjeničko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) kao legitimnu vlast Libije. Feltman je pozvao njegove čelnike da poštuju ljudska prava i osiguraju predstavničku vladu nakon odlaska Gadafija, rekavši da oni trebaju surađivati i planirati uspostavu pravne države, osnovati transparentne i odgovorne institucije te pružiti sigurnost i usluge. Napredovanje pobunjeničkih snaga na ratištu ubrzano je u zadnjih nekoliko tjedana, posebno na zapadu zemlje, na prilazima Tripoliju.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al Asad pojavit će se u nedjelju na državnoj televiziji, četiri dana nakon poziva Zapada da ode s vlasti i najave sankcija njegovoj zemlji, priopćila je u subotu službena novinska agencija Sana. "Predsjednik Bašar al Asad dat će u nedjelju intervju za sirijsku televiziju o stanju u Siriji, o nastavku reformi, posljedicama političkog i gospodarskog pritiska iz SAD-a i sa Zapada te o viziji budućnosti Sirije u sadašnjem regionalnom i međunarodnom kontekstu", ističe agencija. Riječ je o predsjednikovu četvrtom nastupu od početka pobune prije pet mjeseci. Američki predsjednik Barack Obama i njegovi zapadni saveznici u četvrtak su prvi put pozvali Asada da ode s vlasti i pojačali sankcije njegovu režimu, nakon krvavog gušenja prosvjeda u kojemu je ubijeno najmanje 2.000 ljudi. Službeni sirijski tisak pokrenuo je lavinu napada na SAD. U Bruxellesu je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton najavila da će se još 20 imena dodati popisu osoba i tvrtka iz Sirije kojima se blokira imovina i uvodi zabrana izdavanja putne vize. Predstavnici 27 europskih vlada odlučili su usto pripremiti plan za embargo na izvoz sirijske nafte u zemlje EU-a i obustaviti pomoć Europske investicijske banke Siriji. Europa kupuje 95 posto nafte koju izvozi Sirija, što osigurava trećinu prihoda te zemlje.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙