FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 20. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SEUL - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il doputovao je u subotu u posjet Rusiji u istočnom gradu Khasanu posebnim vlakom, što njegov prvi posjet od 2002., izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap citirajući izvor iz vlade u Seoulu. Yonhap navodi da će Kim u utorak vjerojatno održati razgovore s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Ulan Udeu, trećem najveći gradu u istočnom Sibiru. Očekuje se da će Kim ostati u Rusiji tjedan dana, dodaje Yonhap. Do Kimova rijetkog posjeta Rusiji dolazi nakon što je posjetio Kinu tri puta u samo godinu dana. Sjeverna Koreja očajnički treba gospodarsku pomoć nakon što je pretrpjela razorne poplave i ekonomske sankcije koje predvode Sjedinjene Države zbog tajnog programa razvoja nuklearnog oružja Pjongjanga. "Koliko znamo posebni vlak predsjednika Kima stigao je na kolodvor Khasan oko 10 h nakon prelaska granice između Sjeverne Koreje i Rusije, a tamo je priređena svečana dobrodošlica", izjavio je izvor južnokorejske vlade za Yonhap.

KAIRO - Egipatska vlada pozvala je izraelskog veleposlanika u Kairu kako bi prosvjedovala zbog pucnjave s izraelske strane granice koji je dovela do pogibije tri pripadnika egipatskih snaga sigurnosti, izvijestila je u subotu egipatska državna televizija. "Vlada je zadužila egipatskog ministra vanjskih poslova da pozove izraelskog veleposlanika u Kairu ... u znak prosvjeda zbog pucnjave s izraelske strane granice koja je dovela do smrti na egipatskoj strani", izvijestila je državna televizija. "Vlada zahtijeva zajedničku službenu istragu da se utvrde okolnosti incidenta ... i poduzimanje potrebnih pravnih radnji radi zaštite prava egipatskih žrtava i ozlijeđenih", dodaje se u televizijskom izvješću.

DAMASK - Sirijske snage ubile su u petak 34 prosvjednika na jugu zemlje unatoč objavi predsjednika Bašara al Asada da je vojna akcija protiv demonstranata gotova, nakon što su tisuće ljudi izašle na ulice diljem zemlje ohrabrene pozivima SAD-a i EU-a da Asad odstupi s vlasti. Aktivisti za ljudska prava kažu da je u akcijama protiv prosvjednika u Deri, Homsu, Palmiri i predgrađima Damaska ubijeno 34 ljudi, uključujući četvero djece. U već uobičajenim prosvjedima protiv režima nakon molitve petkom, tisuće prosvjednika izašle su na ulice brojnih sirijskih gradova. Nasilni odgovor na te prosvjede potaknuo je usklađene pozive UN-a, SAD-a i zemalja EU-a da Bašar al-Asad odstupi s vlasti. Ohrabreni međunarodnom podrškom, sirijska oporba u egzilu najavila je da će u nedjelju u Turskoj osnovati svoje nacionalno vijeće, krovnu organizaciju ujedinjene oporbe, raspršenu u 41-godišnjoj vlasti obitelji Asad. No, takvih inicijativa bilo je i prije pa nisu urodilo plodom.

NAYPYIDAW - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi "ohrabrena" je prvim susretom s novim "civilnim" predsjednikom države Theinom Seinom u subotu. "Zadovoljna sam što ga vidim i ohrabrena", izjavila je novinarima dobitnica Nobelove nagrade za mir u prvim komentarima o tom susretu. U petak ništa nije procurilo iz sadržaja jednosatnog susreta u uredu predsjednika u glavnom gradu Naypyidawu kamo je čelnica pozvana prvi put na gospodarski forum kojem prisustvuje u subotu. U subotu je državni tisak objavio da su predsjednik i oporbena čelnica "izrazili želju da surađuju u nacionalnom interesu". "Pokušali su pronaći potencijalne zajedničke točke kako bi surađivali u nacionalnom interesu, ostavljajući sa strane razlike", dodao je dnevnik New Light of Myanmar. Nakon kontroverznih izbora u studenome, mianmarska vojna hunta sama se raspustila i potkraj ožujka predala vlast "civilnoj" vladi koju ipak u cijelosti nadzire vojska. Thein Sein, bivši premijer u vojnom režimu, i sam je bivši general.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙