FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 20. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Uoči posjeta Hrvatskoj i Srbiji, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu Beograd da "obnovi dijalog s Kosovom", prenose njemački mediji. "Danas ponovno postoje napetosti između Kosova i Srbije. To je razlog zbog kojeg je jedna od mojih zadaća da uvjerim Srbiju da mora obnoviti dijalog s Kosovom", navodi Merkel u svojoj tjednoj video poruci. "Zemlje na Balkanu moraju imati volju za suradnju sa susjedima i mirno rješavanje sukoba te se međusobno poštivati jer neće biti europske perspektive ako svi ne poduzmu napore iako su ožiljci prošlosti još duboki i teški", istaknula je njemačka kancelarka koja u ponedjeljak stiže u Hrvatsku. To će biti prvi posjet jednog šefa njemačke vlade Zagrebu od 2003. U utorak će posjetiti Beograd.

MOSTAR

Direktor Glavne uprave za proširenje pri Europskoj komisiji za područje balkanskih zemalja Pierre Mirel ocijenio je da bez uspostave novoga saziva Vijeća ministara i provedbe ustavnih promjena, Bosna i Hercegovina neće moći podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. U intervju za Oslobođenje Mirel je upozorio da nakon više od deset mjeseci nije postignut dogovor o državnoj Vladi zbog čega nije usvojena nijedna reforma koja se tiče EU, posebice ističući popis pučanstva. "Ukoliko vlasti BiH ispune te uvjete, Komisiji će se vjerovatno dati zadatak da pripremi mišljenje o podnošenju zahtjeva BiH za članstvo u EU. Očigledno je da su ti potezi u rukama izabranih dužnosnika BiH", rekao je dužnosnik Europske komisije. Mirel je pojasnio da su reforma ustava i usklađivanje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima na temelju presude o pravima manjina u BiH pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu uvjeti koji će se pomno motriti prigodom odobravanja prijave za članstvo u EU.

MOSTAR

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazočio je u subotu okupljanju hrvatskih prognanika u mjestu Bukovica u općini Laktaši kod Banja Luke najavivši potporu povratku u ovom dijelu Republike Srpske. "Grad Zagreb će pomoći na simboličan način i tako se solidarizirati s onima koji se žele vratiti jer je imperativ Hrvatske i grada Zagreba da se što više naših ljudi vrati na svoja ognjišta", rekao je Bandić. Zagrebački gradonačelnik je podsjetio kako su Zagreb i hrvatske vlasti pomogle brojnim Hrvatima prognanicima kako bi se vratili prijeratnim domovima. U popodnevnim satima se na okupljanju prognanih Hrvata očekuje dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

KAIRO

Arapska liga okupit će se hitno u nedjelju kako bi raspravila stanje u Pojasu Gaze nakon obnove nasilja između Izraela i Gaze, te rasta napetosti u odnosima Egipta i Izraela, kazao je u subotu pomoćnik glavnog tajnika organizacije Ahmed bin Heli. Eskalacija nasilja započela je četvrtak kada su palestinski militanti ubili sedmoricu Izraelaca pokraj ljetovališta Eliata. U snažnom izraelskom odgovoru, bombardiranju Gaze i progonu počinitelja uz granicu s Egiptom ubijeno je najmanje 14 ljudi, među kojima i petorica egipatskih graničnih policajaca. Egipat je zbog toga povukao u subotu svojeg veleposlanika u Izraelu i zatražio službenu ispriku izraelskih vlasti. Izraelci su priopćili da će provesti istragu i da zasad nije jasno tko je usmrtio egipatske policajce.

ISTANBUL

Predstavnici sirijske oporbe okupit će se u subotu na dvodnevnom sastanku u Istanbulu radi inauguracije Nacionalnog vijeća oformljenog u lipnju i koordinacije borbe protiv režima u Damasku, kazali su organizatori. Prva sjednica Nacionalnog vijeća održat će se u jednom hotelu na europskoj strani Istanbula. Sudionici, iz Sirije i izvan njezinih granica, trebali bi formirati radne odbore i razraditi plan za rušenje režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, sve više izoliranog na međunarodnom planu i podvrgnutog sankcijama zbog nasilnog gušenja prodemokratskih prosvjeda. Nacionalno vijeće imat će između 115 i 150 članova, od kojih je više od polovice iz Sirije, a ostali u egzilu, objavilo je to tijelo koje treba utjeloviti težnje sirijske revolucije i konkretizirati njezine političke ciljeve. Vijeće će izabrati "sedam do osam ureda" s jasnim nadležnostima, ponajprije za vanjske poslove, političko planiranje, gospodarstvo i medije.

BAGDAD

Irački ogranak Al Kaide objavio je u subotu na internetu da je sredinom kolovoza pokrenuo kampanju od stotinu terorističkih napada širom zemlje kako bi osvetio smrt Osame bin Ladena i drugih čelnika te terorističke mreže. Islamska država u Iraku precizirala je da je ta kampanja pokrenuta 15. kolovoza, no nije otvoreno preuzela odgovornost za napade izvedene toga dana, najkravijeg u Iraku u više od godinu dana. Napadi su izvedeni u 18 iračkih gradova i u njima je poginulo 74 ljudi, a više od 300 je ozlijeđeno. Kampanja će trajati dok se ne izvrši stotinu napada, navodi se u priopćenju objavljenom na džihadističkoj internetskoj stranici Honein.

ANKARA

Turski borbeni zrakoplovi i teško topništvo gađali su kurdske pobunjenike na sjeveru Iraka treću noć zaredom, objavila je u subotu turska vojska.Ti napadi, prvi u više od godine dana, predstavljaju eskalaciju 27-godišnjeg sukoba nakon što su propali pokušaji za postizanje političkog sporazuma. Glavni stožer turske vojske objavio je da su lovci bombarderi pogodili 20 pobunjeničkih položaja na planini Quandil te u još tri mjesta na sjeveru Iraka. Svi su se zrakoplovi neoštećeni vratili u bazu, kažu turskoj vojsci. Očevici prenose da je iz baze na jugoistoku Turske u petak navečer poletjelo deset borbenih zrakoplova. Zasad je nejasno jesu li zračni udari priprema za upad turskih kopnenih snaga na sjever Iraka što se u prošlosti već događalo.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙